Boekenkast

 

Welkom op de pagina voor de Ware Nieuwsgierigen. Wie niet nieuwsgierig is, zal het als culinair of wijnschrijver niet ver schoppen; kennis is van doorslaggevend belang. Heel veel haal je uit de praktijk van proeven, koken, experimenteren en het bezoeken van producenten, markten en winkels. Opleidingen als die van TeesT en de Academie voor Gastronomie zijn heel waardevol. Maar boekenwijsheid is onontbeerlijk.

 

Dit is een lijst van de belangrijkste boeken uit onze eigen boekenkast. Een aantal daarvan raden we echt aan om aan te schaffen en te lezen: ze staan er met vette letters tussen. De rest dient als inspiratie en als suggestie. Je hoeft beslist niet exact dezelfde boeken over, bijvoorbeeld, de Griekse keuken of snijtechnieken te hebben. Er komen regelmatig nieuwe uit, betere misschien.

Ook de nuttigste van de door Onno Kleyn geschreven boeken zijn in onderstaand overzicht opgenomen, maar wie een complete lijst wil zien klikt hier.

 

Ga vooral ook op zoek naar tweedehands boeken; dat scheelt je veel geld.

 

Hieronder staat de complete literatuurlijst, gealfabetiseerd op schrijver. Zo hoort dat, maar ik kan me voorstellen dat er geen doorkomen aan is. Daarom heb ik deelverzamelingen gemaakt, die je kunt aanklikken:

 

– culinaire historie

– landen en culturen

– wijn en andere dranken

– ingrediënten en producten

– gezondheid, duurzaamheid en meningen

– kooktechnieken

– smaak, proeven en combineren

– culinaire woordenboeken

 

Een aparte categorie, die niet in onderstaande lijst is opgenomen, is die van de bladen en tijdschriften. Ook die zijn belangrijk om bij te blijven, trends te zien en inspiratie uit te halen.

 

Ongetwijfeld zijn er allerlei vreselijke manco’s in deze lijst; daar mag je me op attent maken.

 

Culinair

  • Acurio, Gastón, Peru. Hét kookboek (Karakter, Uithoorn 2015)
    (Peruaanse recepten)
  • Albala, Ken, (ed.), A Cultural History of Food in the Renaissance (Bloomsbury, Londen ea. 2012)
    (Geschiedenis – Renaissance)
  • Albala, Ken (ed.), The Food History Reader. Primary Sources (Bloomsbury, Londen ea. 2014).
    (Geschiedenis: aantal voorbeelden van primaire bronnen)
  • Allan, Gary, Herbs. A Global History (The Edible Series, Londen 2012)
    (Geschiedenis van kruiden)
  • Anoniem, A Baghdad cookery book (Prospect Books, Totnes 2005).
    (Geschiedenis, vertaling van een 13e-eeuws Arabisch kookboek)
  • Anoniem, Nieuwe vaderlandsche kookkunst (Johannes Allart, Amsterdam 1797)
    (Geschiedenis, 18e eeuw – recepten)
  • Anoniem, The good wife’s guide (Le ménagier de Paris) (Deze uitgave: Cornell University Press, Ithaca en Londen 2009, origineel 1393).
    (Geschiedenis, Middeleeuws werk hoe een huisvrouw zich moet gedragen, recepten)
  • Anoniem, Turkish cookery book (De Kan, Amsterdam 1996).
    (Geschiedenis, recepten uit het ‘Heiligdom der koks’, kookvoorschriften uit 1260)
  • Anoniem, Turkse keuken (Minyatür Yayinlari, Istanbul).
    (Turkse recepten)
  • Anoniem, De volmaakte Hollandsche keukenmeid (Deze uitgave: A.W. Sijthoff, Leiden, 1965, origineel in 1761). (Geschiedenis, handboek voor het huishouden uit de 18e eeuw, recepten)
  • Anoniem, Vereenigingen van huisvrouwen in N.O.Indië, Menu’s en recepten (Batavia 1934, deze druk 1992)
    (Geschiedenis-Indonesië – recepten)
  • Abramson, Julia, Food culture in France (Greenwood Press, Westport en Londen 2007).
    (Franse eetcultuur) Beschikbaar op google.books
  • Albala, Ken, Beans, a history (Berg, Oxford en New York, 2007).
    (Geschiedenis, productinformatie peulvruchten)
  • Albala, Ken, The Food History Reader, Primary Sources (Bloomsbury, Londen/New York 2014).
  • Allen, Myrtle, The Ballymaloe cookbook, recipes and stories from Ireland’s best-loved hotel (Eyre Methuen, Londen 1981). (Ierse keuken en achtergronden)
  • Anderson, Jean, The food of Portugal (Hearst Books, New York 1994).
    (Portugese keuken en achtergronden)
  • Arnaud, Carline, À la découverte de l’escargot, recettes d’hier et d’aujourd’hui des grands chefs français (Die, Parijs 2000). (Productinformatie, slakken, recepten)
  • Artusi, Pellegrino, La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Giunti Marzocco, Florence 1991, 111de druk, facsimile van de 1ste druk uit 1891).
    (Geschiedenis, Italiaanse keuken en achtergronden, recepten) Beschikbaar op google.books
    Nederlandse vertaling: De wetenschap in de keuken en de kunst goed te eten, het standaardwerk van de Italiaanse keuken (Skepter, Amsterdam 1995). In het Engels beschikbaar op google.books
  • Bakas, Adjiedj, The future of foodhoe we lekker, gezond en duurzaam gaan eten en drinken in de 21ste eeuw (Scriptum, Schiedam 2012)
  • Baretta, J.W. e.a., Handboek voor de slager (Universum, Amsterdam 1955).
    Beschikbaar in pdf
  • Barnes, Julian, Wijsneus in de keuken (Atlas contact, Amsterdam en Antwerpen 2013). (Journalistiek werk over de keuken)
  • Basan, Ghillie, De keuken van het Midden-Oosten (Bosch & Keuning, Baarn 2001).
    (Keuken en achtergronden van het Midden-Oosten, recepten)
  • Bateman, Michael, Street Café, Brazil (Conrad Octopus, Londen 1999).
    (Braziliaanse keuken en achtergronden, recepten)
  • Barber, Kimiko en Hiroki Takemura, Sushi, standaardwerk voor beginners en gevorderden (Het Spectrum, Utrecht 2002). (Technieken-sushi)
  • Bayless, Rick, De Mexicaanse keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage, 1996).
    (Mexicaanse keuken en achtergronden, recepten)
  • Becht-Parassin, K. en A.G. del Baere-Rovers, 150 Culinaire meesterstukjes (Becht, Amsterdam 1937).
    (Koken, begin 20e eeuw – recepten)
  • Beddington, Jean, e.a., Retour Japan, zoektocht naar culinaire schoonheid (Tirion, Baarn 2001).
    (Japanse keuken en achtergronden, recepten)
  • Bellet, Sam e.a., Cuisine et paysages de Picardie, Aisne-Oise-Somme (Du Quesne, Marq-en-Baroeul, 1996).
    (Picardische keuken en achtergronden, foto’s)
  • Bentley (ed.), A Cultural History of Food in the Modern Age (Bloomsbury, Londen ea. 2012)
    (Geschiedenis – 20e eeuw)
  • Berg, Joop van der, Ajoh dan neem… néém.. De Indische rijsttafel (Museumdiner, 2001).
    (Geschiedenis van de rijsttafel)
  • Berkum, N., De Hollandse tafel in Indië (J. Boorduyn & Zoon, Gorichem 1941).
    Beschikbaar in pdf
  • Bertelsen, D., Cynthia, Mushroom. A Global History (The Edible Series, Londen 2013).
    (Geschiedenis – paddenstoelen)
  • Bessis, Sophie, Mille et une bouches. Cuisines et identités culturelles (Autrement, Parijs 1991)
    (Geschiedenis – culturele identiteit)
  • Bernage, Berthe, Convenances et bonnes manières (Editions Gautier Languereau, Parijs 1949).
    (Geschiedenis, Franse etiquette jaren 40)
  • Biehn, Michel, Le cahier de recettes provençales (Flammarion, Parijs 1994).
    (Provençaalse keuken en achtergronden)
    Nederlandse vertaling: Het goede leven in de Provence (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen 1994).
  • Blanchet, Philippe en Claude Favrat, Dictionnaire de la cuisine de Provence (Editions Bonneton, Parijs 1994).
    (Woordenboek van de Provençaalse keuken)
  • Blasich, Dario, Il quaderno delle buone erbe (Consorzio culturale del monfalconese, San Canzian d’Isonzo 2000).
    (Kruiden van Noordoost-Italië)
  • Blommestein, Irene van, e.a., Kookook, het nieuwe kookboek met productinformatie, alle basistechnieken en meer dan 1400 recepten (Immerc, Wormer 2001).
    (Basiskookboek)
  • Blumenthal, Heston, Heston Blumenthal thuis (Karakter, 2012).
  • Bocuse, Paul, De nieuwe Franse keuken (Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht 1994).
    (Basiswerk van de chefkok Paul Bocuse)
  • Bocuse, Paul, De ware keuken van Frankrijk (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen 1994).
    (Franse keuken en achtergronden, per regio)
  • Bonekamp, Gunnevi, De wereld aan tafel, de Scandinavische keuken, verrassende recepten uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland (Rebo Productions, Amsterdam)
    (Scandinavische keuken en achtergronden)
  • Bottéro, Jean, The oldest cuisine in the world, cooking in Mesopotamia (University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004).
    (Geschiedenis-Mesopotamië)
  • Boulicot, Thierry en Dominique Jeuffrault, Travaux pratiques de restauration tome 1 (BPI, Parijs 1985).
    (Restauranttechnieken)
  • Boulicot, Thierry, Travaux pratiques de restauration tome 2 (BPI, Parijs 1986).
    (Restauranttechnieken)
  • Bremzen, Anya von, Mastering the Art of Soviet Cooking. A Memoir of Food and Longing (Doubleday, Londen ea. 2013)
    (Geschiedenis – Sovjet Unie)
  • Brillat-Savarin, Jean-Anthelme, Physiologie du goût (Deze uitgave: Librairie Gustave Adam, 1948, origineel in 1825).
    (Klassiek werk over smaak) Beschikbaar op google.books
    Nederlandse vertaling: Het wezen van de smaak (Skepter, Bussum 2002). Beschikbaar in het Engels op google.books
  • Bruegel, Martin (ed.), A Cultural History of Food in the Age of Empire (Bloomsbury, Londen ea. 2012)
    (Geschiedenis – 19e eeuw)
  • Brunet, Dominique, Travaux pratiques de cuisine (BPI, Parijs 1984).
    (Kooktechnieken)
  • Buis, Rianne en Manousos Daskalogiannis, De Griekse keuken (BZZtôh, s’ Gravenhage 1999).
    (Recepten-Griekenland)
  • Calera, Ana María, Cocina Andaluza (Everest, Madrid e.a. 1995).
    (Andalusische keuken en achtergronden’
  • Callec, Christian, Geïllustreerde kaasencyclopedie (Rebo, Lisse 2001).
    (Encyclopedie over kaas)
  • Cambornac, Michel, Plantes et jardins du Moyen Age (Hartmann éditions 1998).
    (Geschiedenis-Middeleeuwen, planten en kruiden)
  • Capatti, Alberto en Massimo Montanari, Italian cuisine, a cultural history (Colombia University Press, New York 2003).
    (Geschiedenis-Italiaans) Beschikbaar op google.books
  • Capitool veldgidsen, Paddestoelen (Van Reemst, Houten 2005).
    (Productinformatie, paddestoelen)
  • Cardoso, Zita, Segredos de cozinha Madeira e Porto Santo (Arguim, Madeira)
    (Keuken van Madeira en Porto Santo)
  • Carluccio, Antonio, “Goes wild”, 120 recepten met producten uit de vrije natuur (Tirion, Baarn 2002).
    (Italiaanse keuken en achtergronden, recepten)
  • Carluccio, Antonio en Priscilla, Eten in Italië (Schuyt & Co/Lannoo, Haarlem en Tielt, 1997).
    (Italiaanse keuken en achtergronden, recepten)
  • Cathebard-Renard, Gisèle, Petit Recueil de la Gastronomie Auvergnate, 100 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Auvergne keuken en achtergronden, recepten)
  • Centre de recherches sur l’évolution de la vie rurale, Histoire et géographie des fromages (Actes du Colloque de Géographie historique, Caen, 1985)
    (Geschiedenis kaas)
  • Cesari Sartoni, Monica en Alessandro Molinari Pradelli, La cucina Bolognese (Newton & Compton editori, Rome 1996). (Bolognese keuken en achtergronden, recepten)
  • Chalendar, Pierrette, Figues gourmandes (C. Lacour, Nîmes 2004).
    (Productinformatie vijgen)
  • Chamberlain, Lesley, Oost-Europees koken, een grote verzameling traditionele recepten, van de Oostzee tot de Zwarte Zee (De Lantaarn, Amsterdam 1999).
    (Oost-Europese keuken en achtergronden)
  • Charpentier, Marolyn, La France gourmande, een culinaire rondreis langs Franse markten en festivals(Kosmos-Z&K, Utrecht 2004).
    (Franse markten en culinaire festivals)
  • Chartier, François, Taste buds and molecules, the art and science of food, wine, and flavor (John Wiley & Sons, Hoboken 2012)
  • Cheney, Dina, Proeven (Spectrum/Lannoo, Utrecht en Tielt 2007).
    (Beter leren proeven, combineren van smaken)
  • Chibois, Jacques en Olivier Baussan, Smaken en geuren van olijfolie (Schuyt & Co, Haarlem 1999).
    (Productinformatie-olijfolie)
  • Choi, Trieu Thi en Marcel Isaak, Culinaire reisbibliotheek Vietnam, oorspronkelijke recepten uit het hart van Indochina (Periplus, Alphen aan den Rijn 1997).
    (Vietnamese keuken en achtergronden)
  • Claflin, Kyri W., en Peter Scholliers, Writing food history, a global perspective (Berg, Londen-New York 2012)
    (overzicht van culinaire geschiedschrijving, in welk boek vind je wat?)
  • Coenders, Albert, Het hoe en waarom van koken (Het Spectrum/Aula, Utrecht 1992).
    (Fysische processen van het koken)
  • Colacchi, Marina en Pino Simone, La cucina Romana (La Spezia, Rome 2001).
    (Hedendaagse keuken van Rome)
  • Collingham, Lizzie, Curry, a tale of cooks and conquerors (Vintage books, Londen 2006).
    (Geschiedenis-India, recepten)
  • Colpo, Anthony, The great cholesterol con (Lulu, 2006).
    (Aanval op de gevestigde ideeën omtrent cholesterol)
  • Comelade, Eliane Thibaut, La cuisine catalane (Jaques Lanore, Malakoff 2003).
    (Catalaanse keuken en achtergronden)
  • Couget, Corinne, Wat zit er in uw eten? De gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt(Bouillon uitgevers, 2007).
    (Gids over additieven in producten, niet alles geloven!)
  • Compact pratica, Enciclopedia della cucina (DeAgostini, Novara 1990).
    (Italiaanse culinaire encyclopedie)
  • Culinaria De Cariben, Een culinaire ontdekkingstocht (Könemann, Keulen 1999).
    (Caribische keuken en achtergronden)
  • Culinaria DuitslandDuitse specialiteiten (Könemann, Keulen 2007).
    (Duitse keuken en achtergronden)
  • Culinaria EspañaSpaanse specialiteiten (Könemann, Keulen 1999).
    (Spaanse keuken en achtergronden)
  • Culinaria Europa, Europese specialiteiten (Könemann, Keulen 2007).
    (Europese keuken en achtergronden)
  • Culinaria Frankrijk (Könemann, Keulen 1999).
    (Franse keuken en achtergronden)
  • Culinaria Griekenland, Griekse specialiteiten (Könemann, Keulen 2007).
    (Griekse keuken en achtergronden)
  • Culinaria Hongarije, Hongaarse specialiteiten (Könemann, Keulen 2007)
    (Hongaarse keuken en achtergronden)
  • Culinaria ItaliëItaliaanse specialiteiten (Könemann, Keulen 1999).
    (Italiaanse keuken en achtergronden)
  • Curnonsky (geselecteerd), Recettes des provinces de France (deze uitgave: Les Productions, Parijs 1962, oorspronkelijk 1930).
    (Geschiedenis, recepten-Frankrijk, per regio)
  • Dalby, Andrew en Sally Grainger, De keuken van Odysseus (Anthos, Amsterdam 2000).
    (Geschiedenis-Oudheid, Griekse en Romeinse keuken, met recepten)
  • Dam, Johannes van en Joop Wittenveen, Koks & Keukenmeiden, Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2006).
    (Geschiedenis-Nederland, recepten)
  • Dam, Johannes van, De dikke van Dam, van aardappel tot zwezerik ( Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2005) (Productinformatie)
  • Dalby, Andrew, Cheese, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-kaas)
  • Darenne, Emile en Emile Duval, Traité de patisserie moderne, guide du patissier-traiteur (M. Duval, Parijs 1909). (Geschiedenis, klassiek werk voor patissiers en traiteurs)
  • Darmanin, Francis, A guide to Maltese cooking (Jumbo productions, Malta).
    (Maltese keuken en achtergronden)
  • David, Elizabeth, An omelette and a glass of wine (Elisabeth Sifton Books, New York 1984, eerste druk in 1952).
    (Klassiek werk, artikelen en recepten)
    Nederlandse vertaling: Een omelet en een glas wijn (Skepter, Bussum 2002).
  • David, Elizabeth, French provincial cooking (Penguin Books, Londen etc. 1964).
    (Klassiek werk, Franse keuken)
    Nederlandse vertaling: De keuken van de Franse provincies (Het Spectrum, Utrecht 2002).
  • David, Elizabeth, Italian food (Deze uitgave: Penguin Books, Londen etc. 1989, origineel 1954).
    (Klassiek werk, Italiaanse keuken)
    Nederlandse vertaling: De authentieke keuken van Italië (Het Spectrum, Utrecht 2004).
  • Davidow, Claire S. en Ann Goodman, Pennsylvania Dutch cookbook of fine old recipes (Culinary Art Books, Gettysburg 1987).
    (Keuken van de Duitse settlers in Amerika)
  • Davidson, Alan, Mediterranean Seafood (Penguin Cooking Library, Londen etc. 1972).
    (Vissoorten Middellandse Zee, recepten)
  • Davidson, Alan, North Atlantic seafood (Penguin Cooking Library, Londen etc. 1980).
    (Vissoorten Atlantische Oceaan, recepten)
  • Davidson, Alan, Seafood of South-east Asia (Deze uitgave: Ten Speed Press, Berkeley en Toronto 2003, origineel 1976). (Vissoorten Azië, recepten)
  • Davidson, Alan, The Oxford Companion to Food (Oxford University Press, Oxford 1999).
    (Encyclopedie over keukens, producten en ingrediënten)
  • Dekker, G., Handleiding voor slagers en vleeswarenfabrikanten (De Eendracht, Lisse 1934).
    Beschikbaar in pdf
  • Devi, Loke Rajye Laxmi, De Nepalese keuken (Roli Books, New Delhi).
    (Nepalese keuken en achtergronden)
  • Dinther, Mac van, Gij zult goed eten. De 10 geboden (Fontaine, Hilversum 2016)
    (Huidige discussie omtrent duurzaamheid en gezondheid)
  • Doerflinger, Marguerite, Petit Recueil de la Gastronomie Alsacienne, 75 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Elzasser keuken en achtergronden)
  • Dubois, Diana, Wittebrood in rode wijn, leven en eten van Desiderius Erasmus (Dubois, Rotterdam 2006).
    (Geschiedenis-15e en 16e eeuw, aan de hand van het leven van Erasmus, recepten)
  • Ducasse, Alain, 190 recepten uit de kookschoolvan Alain Ducasse stap-voor-stap (Fontaine, Hilversum 2012)
  • Duc-Maugé, Bernard en Bernard Duplessy, Le livre de la truffe (Édisud, Aix-en-Provence 1998).
    (Productinformatie-truffels)
  • Dumoulin, Tony, Gastronomisch woordenboek Frans-Nederlands (Zomer & Keuning, Ede en Antwerpen 1992).
  • Dunlop, Fuchsia, Shark’s fin and sichuan pepper, a sweet-sour memoir of eating in China (W. W. Norton & Company, New York en Londen 2008).
    (Culinaire cultuur China)
  • Eden, J.G. van, e.a., Receptenleer, bereidingstechnieken- en processen (HB uitgevers, Baarn 2001).
    (Kooktechnieken)
  • Edixhoven, Huib en Evelijn van Heuven, Smaakstof, de magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips(Carrera, Amsterdam 2012).
    (Combineren van eten en wijn)
  • Edwards, Nina, Offal. A Global History (The Edible Series, Londen 2013).
    (Geschiedenis van “slachtafval”)
  • Ehrman, Edwina, Hazel Forsyth e.a, London eats out, 500 years of capital dining (Philip Wilson Publishers, Londen 1999).
    (Geschiedenis-Londen)
  • El-Kareh, Rudolf, Le mezzé libanais, l’art de la table festive (Sindbab 1998).
    (Libanese keuken en achtergronden)
  • Engel, David H. en Suchard Phummai, A field guide to tropical plants of Asia (Times editions, Singapore 2000). (Productinformatie, Aziatische planten)
  • Erdkamp, Paul (ed.) A Cultural History of Food in Antiquity (Bloomsbury, Londen ea. 2012)
    (Geschiedenis-Oudheid)
  • Escoffier, Auguste, Ma cuisine, Escoffier voor iedereen (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2010, origineel in 1934).
    (Klassiek kookboek van de Franse keuken)
  • Escoffier, Auguste, Het kookboek van de klassieke keuken (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2001, origineel Le Guide Culinaire in 1903).
    (Standaardwerk, recepten-Frankrijk)
  • Fàbrega, Jaume, La cuina Gironina (Graffiti, Barcelona 1985).
    (Catalaanse keuken en achtergronden)
  • Ferguson, Priscilla Parkhurst, Accounting for taste, the triumph of French cuisine (The University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004).
    (Geschiedenis-Frankrijk) Beschikbaar op google.books
  • Fernández-Armesto, Filipe, Food, a history (Pan Books, London 2002).
    (Geschiedenis)
  • Fernández-Armesto, Near a thousand tables: a history of food (Free Press, New York 2004).
    (Geschiedenis) Beschikbaar op google.books
  • Ferniot, Vincent, Trésors du terroir (Stock, Parijs 1996).
    (Franse eetcultuur, in regio’s)
  • Ferrières, Madeleine, Histoire des peurs alimentaires (Éditions du Seuil, Parijs 2002) (Geschiedenis/Over angst voor bepaald eten, taboe’s etc.)
  • Ferrières, Madeleine, Nourritures canailles (Éditions du Seuil, Parijs 2007) (Geschiedenis- Franse volk)
  • Filipovà, Lea, Czech cookery (Slovart Publishing, Praag 2000).
    (Tsjechische keuken en achtergronden)
  • Florès, Edwin, Het paddenstoelenboek (Becht, Haarlem 2011).
    (Productinformatie-paddenstoelen)
  • Flower, Barbara en Elisabeth Rosenbaum, The Roman cookery book, a critical translation of the art of cooking by Apicius (Harrap London 1958).
    (Geschiedenis-Oudheid, recepten)
  • Floyd, Keith, Far flung Floyd, culinaire avonturen in het verre Oosten (BZZôH, ‘s-Gravenhage 1993).
    (Culinair icoon Keith Floyd in Zuidoost-Azië)
  • Floyd, Keith, Floyd on France (BBC Books, Londen 1987).
    (Keith Floyd in Frankrijk, recepten)
  • Fraser, Evan D.G. en Andrew Rimas, Empires of food, feast, famine and the rise and fall of civilizations (Arrow Books, Londen 2011).
    (Geschiedenis, maatschappijkritiek, duurzaamheid)
  • Freedman, Paul, Food, the history of taste, (University of California Press, Berkeley and Los Angeles 2007)
  • Freeman, Michael, Ricelands, the world of South-east Asian food (Reaktion books, Londen 2008).
    (Zuidoost-Aziatische eetcultuur- en achtergronden)
  • Frentz, Jean Claude en Michel Poulain, Le livre du compagnon charcutier-traiteur (Éditions LT Jacques Lanore/Jérôme Villette, Cachan en Les Lilas 2001).
    (Handboek voor de charcutier en traiteur)
  • Fritz, Andrej A., Slovenian cooking, 140 recipes (Turistika publishing house, Golnik 2001).
    (Sloveense keuken en achtergronden)
  • Fullerton-Smith, Jill, The truth about food, eerlijk over eten (A.W. Bruna Uitgevers, Utrecht 2007).
    (Experimenten en de-mythologisering van eten) Beschikbaar op google.books
  • Gauthier, Anne-Marie, Petit Recueil de la Gastronomie Lyonnaise, 80 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Lyonese keuken en achtergronden)
  • Gelderen, Chantal van, Het lekkerste uit Wallonië, op zoek naar uitzonderlijke streekproducten van de Waalse regio (La Renaissance du Livre, Tournai 2000).
    (Waalse keuken en achtergronden)
  • Gerstmeier, Roland en Thomas Romig, Zoetwatervissen van Europa (Tirion, Baarn 1995).
    (Productinformatie, vis)
  • Gerungan, Lonny, De authentiek Indische keuken (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2005).
    (Indische keuken en achtergronden)
  • Gerungan, Lonny, De complete Indonesische keuken (Tirion, Baarn 2002).
    (Indonesische keuken en achtergronden)
  • Gerungan, Lonny, Lonny’s rijsttafel (Fontaine uitgevers, ‘s-Gravenhage 2005).
    (Indonesische en Indische recepten voor een rijsttafel)
  • Gerungan, Lonny, De origineel Argentijnse keuken (Tirion, Baarn 2000).
    (Argentijnse keuken en achtergronden)
  • Gerungan, Lonny, De origineel Balinese keuken (Tition, Baarn 1999).
    (Balinese keuken en achtergronden)
  • Geurts, Leo, Truffels! (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1988).
    (Productinformatie-truffels)
  • Gilles, Charles, La cuisine expliqué (BPI, Clichy 2009).
    (Kooktechnieken)
  • Glerum, Jan Pieter, Aan tafel, antieke culinaire gebruiksvoorwerpen, tien eeuwen eetgewoontes, koken en tafelen (Tition, Baarn 1997).
    (Geschiedenis-Nederland, vanaf de Middeleeuwen)
  • Goldenberg, C. en M.B. van Doorne-Struwe, Recepten voor de fijne keuken der ’s Graavenhaagsche vakschool voor meisjes (W.J. Thieme, Zutphen 1931).
    Beschikbaar in pdf
  • Gopnik, Adam, The table comes first. Family, France and the Meaning of Food (Vintage Books, New York 2011)
    (Cultuur-Frankrijk vanuit Amerikaans perspectief)
  • Gosetti della Salda, Anna, Le ricette regionali Italiane (Casa Editrice Solares, Milaan 1967).
    (Uitgebreid werk over de Italiaanse keuken en achtergronden, per regio)
  • Gouffé, Jules, Le livre de cuisine (Librairie Hachette, Parijs 1888).
    (Klassiek werk over de Franse keuken)
  • Grant, Mark, Roman Cooker, ancient recipes for modern kitchens (Serif, London 1999).
    (Geschiedenis-Oudheid, recepten)
  • Grant, Rosamund, De Afrikaanse keuken, volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken (De Lantaarn, Amsterdam 1995).
    (Afrikaanse keuken en achtergronden)
  • Granoux, Monique, Petit Recueil de la Gastronomie Provençale, 90 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Provençaalse keuken en achtergronden)
  • Green, Aliza, The bean bible, a legumaniac’s guide to lentils, peas, and every edible bean on the planet! (Running Press, Philadelphia en Londen 2000
    (Productinformatie, peulvruchten)
  • Grigson, Jane, Groentekookboek (Skepter, Bussum 2002).
    (Recepten-groente)
  • Gringoire, Th. en L. Saulnier, Le répertoire de la cuisine (Londen 1914, deze uitgave Flammarion, Parijs 1986).
    (Geschiedenis, brevier voor koks, recepten in telegramvorm)
  • Gundel, Károly, Gundel’s Hungarian cookbook (Corvina Kiadó, Boedapest 1997).
    (Hongaarse keuken en achtergronden)
  • Hazan, Marcella, De klassieke Italiaanse keuken (Kosmos, Amsterdam 2014). (Standaardwerk over de Italiaanse keuken)
  • Haeberlin, Marc, L’Alsace gourmande (Albin Michel, Parijs 1995).
    (Elzasser keuken en achtergronden)
  • Harris, Jessica B., The Africa cookbook, tastes of a continent (Simon & Schuster, New York 1998).
    (Afrikaanse keuken en achtergronden)
  • Heinzelmann, Ursula, Beyond Bratwurst, A History of Food in Germany (Reaktion Books, Londen 2014)
  • Heller, B., Secrets of meat curing and sausage making (Heller, Chicago 1922).
    Beschikbaar in pdf
  • Hellon, John, The blue elephant kookboek, topgastronomie uit Thailand (Schuyt & co, Haarlem 2003).
    (Thaise keuken en achtergronden)
  • Helstosky, Carol, Pizza, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-pizza)
  • Helou, Anissa, Lebanese cuisine (St. Martin’s Griffin, New York 1994).
    (Libanese keuken en achtergronden)
  • Hemker, H.C., geannoteerd door R. Hemker, Fin de siècle patisserie (Het Patrys, Amsterdam 2015). (Receptenschrift van banketbakker uit 1898-1899).
  • Hende, Eric van den, Bakboek, de klassiekers (Standaard Uitgeverij, Antwerpen 2010).
    (Handboek, bakken)
  • Heijeres, M.J., Het geheim van den worstmaker (1936)
    Beschikbaar in pdf
  • Hlava, B. en D. Lanska, Elseviers gids van keukenkruiden, specerijen en andere smaakmakers(Elsevier, Amsterdam en Brussel 1978).
    (Productinformatie-kruiden en specerijen)
  • Holthausen, Henriëtte, Meisje kun je koken? (J. B. Wolters, Groningen 1961).
    (Koken jaren 60, recepten)
  • Holtkamp, Cees, en Jonah Freud, De banketbakker (De Kookboekhandel, Amsterdam 2010).
    (Kooktechniek, basisboek patisserie)
  • Hom, Ken, De Chinese familiekeuken, culinaire memoires (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2000).
    (Chinese keuken en achtergronden)
  • Hopkins, Jerry, Extreme cuisine, the weird and wonderful foods that people eat (Periplus, Singapore 2004)
    (Rare eetgewoontes van over de wereld)
  • Huisken, Alma, De aardappel, alles over de pieper, met vele recepten (Contact, Amsterdam en Antwerpen 1998). (Geschiedenis, productinformatie-aardappel, recepten)
  • Iburg, Anne, Dumonts kleine olie- en azijnlexicon (Rebo, Lisse 2004).
    (Productinformatie-olie en azijn)
  • Imbrasiené, Biruté, Lithuanian traditional foods (Baltos Lankos, 1998).
    (Litouwse keuken en achtergronden)
  • Inquai, Tebereh, Afrika kookt, tachtig recepten uit het hele continent (Novib/Schuyt & Co, Haarlem 1999).
    (Afrikaanse keuken en achtergronden)
  • Jacob, Dianne, Will Write of Food. The Complete Guide to Writing Cookbooks, Blogs, Reviews, Memoire and More (Da Capo, New York 2005)
    (Gids om te schrijven)
  • Jaffrey, Madhur, Easy curry (Fontaine uitgevers, Hilversum 2011).
    (Indiase keuken en achtergronden)
  • Jaffrey, Madhur, De vele smaken van de Indiase keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1996).
    (Indiase keuken en achtergronden)
  • Jager, J.L. de, Arm en rijk kunnen bij mij hun inkopen doen, de geschiedenis van Albert Heijn en Koninklijke Ahold (Tirion, Baarn 1995).
    (Geschiedenis-Albert Heijn en het supermarktwezen)
  • Janik, Erika, Apple, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-appel)
  • Jans, Hugh, Bistro Koken (Van Dishoeck, Bussum 1973)
    (Recepten)
  • Janssen, Mark, Handboek paddestoelen (AdSearch, Amsterdam 2010).
    (Productinformatie-paddenstoelen) Beschikbaar via Janssens eigen website.
  • Jenkins, Steven, Cheese primer, a passionate guide to world’s cheese (Workman publisher, New York 1996).
    (Productinformatie, kaas)
  • Jobse-van Putten, Jozien, Eenvoudig maar voedzaam, Cultuurgeschiedenis van de dagelijkse maaltijd in Nederland (Sun Memoria, Nijmegen 1995).
    (Geschiedenis-Nederland vanaf de middeleeuwen)
  • Jones, Martin, Feast, Why humans share food (Oxford University Press, New York 2007).
    (Geschiedenis, ontwikkeling van de maaltijd als ritueel) Beschikbaar op google.books
  • Ju Lin, Hsiang, Slippery Noodles. A Cultural History of China (Prospect Books, Londen 2015)
    (Geschiedenis – China)
  • Kaneva-Johnson, Maria, The melting pot Balkan, food and cookery (Prospect Books, Devon 1999).
    (Balkankeuken en achtergrond)
  • Karsenty, Irène et Lucienne, Cuisine pied-noir (Deze uitgave: Denoël, Parijs 2001, origineel in 1974).
    (Frans-Algerijnse keuken en achtergronden)
  • Kelly, Ian, Cooking for kings, Antonin Carême, the life of the first celebrated chef (Walker & Company, New York 2003). (Geschiedenis-biografie over Antonin Carême (1784-1833), recepten)
  • Ketcham Wheaton, Barbara, De smaak van het verleden, de Franse keuken van 1300 tot 1789 (Bert Bakker, Amsterdam 1988)
  • Kleyn, Onno en Loethe Olthuis, 52 weekendmenu’s (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2010).
    (Recepten)
  • Kleyn, Onno, Ciao Toscana (Kosmos-Z&K, Utrecht 1994).
    (Verhalen over Italiaanse eetcultuur, recepten)
  • Kleyn, Onno, Culinaire vluggertjes (Spectrum, Utrecht 2006).
    (Snelle recepten uit heel Europa)
  • Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Frankrijk (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Culinaire vertaalgids F-NL en NL-F)
  • Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Italië (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Culinaire vertaalgids I-NL en NL-I)
  • Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Spanje (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Culinaire vertaalgids Sp-NL en NL-Sp, en Catalaans-NL en NL-Catalaans)
  • Kleyn, Onno, Heimwee naar La bella Italia (Het Spectrum, Utrecht 2002).
    (Italiaanse recepten)
  • Kleyn, Onno, Heimwee naar La douce France (Het Spectrum, Utrecht 2001).
    (Franse recepten)
  • Kleyn, Onno, Kleyns basics, volkskrant basiskookartikelen gebundeld (Spectrum, Utrecht 2006).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Kleyn, Onno, Kleyns columns, volkskeukens gebundeld (Spectrum, Utrecht 2006).
  • Kleyn, Onno, Olie op het pastawater? en andere culinaire vragen beantwoord (Het Spectrum, Utrecht 2003).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Kleyn, Onno, Open keuken, te gast in de Nederlandse, Marokkaanse, Turkse en Surinaamse keuken(PlanPlan, 2004).
  • Kleyn, Onno, Reiskookboek Frankrijk (Spectrum, Utrecht 2005).
    (Franse recepten voor op vakantie)
  • Kleyn, Onno, Reiskookboek Italië (Spectrum, Utrecht 2006).
    (Italiaanse recepten voor op vakantie)
  • Kleyn, Onno, Reiskookboek Spanje (Spectrum, Utrecht 2007).
    (Spaanse recepten voor op vakantie)
  • Kleyn, Onno, Savoir vivre (Het Spectrum, Utrecht 2003).
    (Verhalen over Franse eetcultuur)
  • Kleyn, Onno, De smaak van Frankrijk (Kosmos-Z&K, Utrecht 1993).
    (Culinaire verhalen)
  • Kleyn, Onno, De zon in de pot (Kosmos-Z&K, Utrecht 1997).
    (Mediterrane recepten en achtergronden)
  • Kleyn, Onno, Weg van wijn (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2011).
    (Wijnverhalen)
  • Klosse, Peter, Het proefboek, de essentie van smaak (Tirion, Baarn 2003).
    (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter en Angélique Schmeick, Het nieuwe proefboek (Fontaine, Hilversum 2015).
    (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter, Smaakstijlen, de nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten (Tirion, Baarn 2000). (Combineren van wijn en eten)
  • Koopmans-Gorter, A., Het nieuwe kookboek (P. Noordhoff, Groningen 1925).
    Beschikbaar in pdf
  • Korsmeyer, Carolyn (ed.), The taste culture reader, experiencing food and drink (Berg, Oxford en New York, 2005).
    (Bundel over smaak door de geschiedenis en in verschillende culturen)
  • Koster, Betty, Passie voor kaas, een culinair standaardwerk (Stichting kunstboek, Oostkamp 2006). (Productinformatie, standaardwerk over kaas)
  • Kristjànsdóttir, Elín, Some Icelandic recipes (Bókaútgáfan Örn Og Örlygur Hf, 1975).
    (IJslandse keuken en achtergronden)
  • Kruijswijk, Marita en Marian Nesse, Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen(Uitgeverij Verloren, Hilversum 2006).
    (Geschiedenis-Nederland, feesten)
  • Kruyff, Lizet en Judith Schuyf, Twintig eeuwen koken en eten, op zoek naar de eetcultuur van onze voorouders (Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht 1997).
    (Geschiedenis-Nederland, recepten)
  • Kruyff, Lizet en Jonneke Krans, Mozarts Menu (Pereboom, Amsterdam 2006)
    (Geschiedenis-eetcultuur eind 18e eeuw)
  • Kümin, Beat (ed.), A Cultural History of Food in the Early Modern Age (Bloomsbury, Londen ea. 2012)
    (Geschiedenis-17e/18e eeuw)
  • Kurlansky, Mark, Salt, a world history (Vintage, Londen etc. 2003).
    (Geschiedenis-zout) Beschikbaar op google.books
  • Lagunaoui, Brahim, De Marokkaanse keuken (BZZtôh, ‘s-Gravenhage 1995).
  • Lambert Ortiz, Elisabeth, The new complete book of Mexican cooking (HarperCollins, New York 2000).
    (Mexicaanse keuken en achtergronden)
  • Lamoen, Jo van, e.a., Friese pot, van sipelsop en snorrepostje, Friese streekgerechten en wetenswaardigheden (Fontein, Baarn 2004).
    (Friese keuken en achtergronden)
  • Lamoen, Jo van, e.a., Limburgse pot, van sipelsop en snorrepostje, Limburgse streekgerechten en wetenswaardigheden (Fontein, Baarn 2004).
    (Limburgse keuken en achtergronden)
  • Lamoen, Jo van, e.a., Zeeuwse pot, van sipelsop en snorrepostje, Zeeuwse streekgerechten en wetenswaardigheden (Fontein, Baarn 2004).
    (Zeeuwse keuken en achtergronden)
  • Larousse gastronomique (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2003).
    (Standaardwerk, culinaire encyclopedie, nadruk op de Franse keuken)
  • Larousse, La cuisine des terroirs, 500 recettes (Larousse, Parijs 2000).
    (Franse keuken en achtergronden, naar regio)
  • Lebey, Claude (ed.), Corse, produits du terroir et recettes traditionnelles (Albin Michel, Parijs 1996).
    (Corsicaanse keuken en achtergronden)
  • Lee, Janny van der, Ileen Montijn e.a., Het olijfolie boek, recepten, gebruik en historie (Kosmos, Utrecht 1993). (Productinformatie-olijfolie, recepten)
  • Lladonosa i Giró, Josep, El gran llibre de la cuina Catalana (Empúries, Barcelona 1991).
    (Catalaanse keuken en achtergronden)
  • Lonely planet, World food France (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Frankrijk)
  • Lonely planet, World food Italy (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Italië)
  • Lonely planet, World food Spain (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Spanje)
  • Lonely planet, World food Thailand (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Thailand)
  • Loren, Sophia, Koken con amore (Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2015, origineel 1971)
    (Kookboek van actrice Loren)
  • Lovera, José Rafael, Food culture in South America (Greenwood press, Westport en Londen 2005).
    (Zuid-Amerikaanse keuken en achtergronden)
  • Mabey, Richard, Winkler Prins Mini: Eetbare wilde planten (Het Spectrum, Utrecht 2004).
    (Productinformatie-planten)
  • Maincent-Morel, Michel, La cuisine de référence, techniques et préparations de base fiches techniques de fabrication (BPI, Clichy 2002).
    (Kooktechnieken)
  • Malaguzzi, Silvia, Eten en drinken (Ludion, Gent, 2007).
    (Geschiedenis aan de hand van schilderijen)
  • Malouf, Greg en Lucy, Turquoise, een culinaire reis door Turkije (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2006).
    (Turkse keuken en achtergronden)
  • Mariën, Eke en Jan Groenewold, Cook & chemist, smakelijke experimenten uit de moleculaire keuken voor iedere kookliefhebber (Karakter, Uithoorn 2007).
    (Moleculair koken)
  • Marrone, Teresa, Dressing & Cooking wild game (Creative Publishing, Chanhassen 1997).
    (Productinformatie-wild)
  • Masilune, Nina, Latvian national kitchen (Jumava, Riga 2001).
    (Litouwse keuken en achtergronden)
  • Mazille, La, De goede keuken van de Périgord (Babel boeken gastronomie, 2004, oorspronkelijke uitgave 1929). (Geschiedenis-Périgordine keuken en achtergronden)
  • McGee, Harold, Goed koken, en wat je daarvoor moeten weten (Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2010).
    (Fysische processen van het koken, ‘light’ versie van Over eten & koken)
  • McGee, Harold, Over eten & koken, Wetenschap en cultuur in de keuken (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2006). (Fysische processen van het koken, het echte boek) Beschikbaar opgoogle.books
  • McWilliams, Mark, The story behind the dish: classic American foods(ABC-ClIO, Santa Barbara 2012).
    Beschikbaar op google.books
  • Meerman, Jacques, 1001 Koks, over de Arabische invloed op de Europese keuken (Mets & Schilt, Amsterdam 2005).
    (Geschiedenis-Arabische invloed in Europa)
  • Meerman, Jacques, Een kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken, (Ambo/Anthos, Amsterdam 2015)
  • Mehta, A.K., Koken met Ayurveda (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1999).
    (Koken in de leer van Ayurveda)
  • Mendel, Janet, Cooking in Spain (Mirador, Fuengirola 1996).
    (Spaanse keuken en achtergronden)
  • Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder, Over worst (Carrera, Amsterdam 2011)
    (Productinformatie, recepten zelf worst maken)
  • Meneer Wateetons, Over rook, het handboek voor warm & koud roken, (Good Cook, Hilversum 2014)
  • Mennell, Stephen, Smaken verschillen, eetcultuur in Engeland en Frankrijk, vanaf de middeleeuwen tot nu (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1989).
    (Geschiedenis-Engeland en Frankrijk)
  • Mesplède, Jean-François, Eugénie Brazier, un héritage gourmand (Page d’Ecriture, Lyon 2001).
    (Geschiedenis-Lyonese keuken, over ‘mère’ Brazier)
  • Moerman, Simone en Ramaz Kalmakhelidze, Georgisch tafelen (Uitgeverij Pereboom, Bussum 2007).
    (Georgische keuken en achtergronden)
  • Molochovets, Jelena, Een geschenk voor de jonge huisvrouw, het klassieke Russische kookboek (Deze uitgave: Jan Mets, Amsterdam 1995, origineel in 1861).
    (Russische keuken en achtergronden)
  • Montanari, Massimo, A Cultural History of Food in the Medieval Age (Bloomsbury, Londen 2015).
    (Geschiedenis – middeleeuwen)
  • Montanari, Massimo, Italian identity in the kitchen, or Food and the Nation (Columbia University Press, New York 2010)
  • Montijn, Ileen, Aan tafel! Vijftig jaar eten in Nederland (Kosmos, Utrecht 1991).
    (Geschiedenis-Nederland)
  • Moor, Janny de, Groot Arabisch kookboek, de keuken van 1001 nacht (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1998).
    (Arabische keuken en achtergronden)
  • Murcott, Anne, e.a. (ed)., The handbook of food research (Bloomsbury, Londen 2013). (Standaardboek over verschillende disciplines van onderzoek naar eten)
  • Muusers, Christianne, Pauwen en Pasteien, een middeleeuwse maaltijd, de originele recepten en bewerkingen (Coquinaria, Hilversum 2003).
    (Geschiedenis-Middeleeuwen, recepten)
  • Nannings, J.H., Brood- en gebakvormen en hunne beteekenis in de folklore (Zaandam, 1932).
    (Geschiedenis, Nederland)
  • Nowak, Bernd en Bettina Schultz, Tropische vruchten, groeiwijze/toepassing, kweken en oogsten (Tirion, Baarn 1997)
  • O’Connor, The Never-Ending Feast. The Antropology and Archeology of Feasting (Bloomsbury, Londen ea 2015)
    (Geschiedenis/antropologie/archeologie van feesten in Europa, Midden-Oosten en Verre Oosten)
  • Ortega, Simone en Inés, 1080 recepten (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Spaanse keuken en achtergronden)
  • Oshima, Akira, e.a., Yamazato, de kaiseki keuken, Hotel Okura Amsterdam (Stichting kunstboek, Oostkamp 2003). (Japanse keuken en achtergronden aan de hand van Hotel Okura in Amsterdam)
  • Palagi, Fulvio Rinaldi, A tavola in chianti, antiche ricette di una regione (Studium, Rome 1990).
    (Toscaanse keuken en achtergronden)
  • Panjabi, Camellia, Curries, 50 verleidelijke recepten uit India (Schuyt & co, Haarlem 2000).
    (Indiase recepten)
  • Parasecoli, Fabio, Al Dente, A history of Food in Italy (Reaktion Books, Londen, 2014).
  • Parfonry, Michelle, Comment faire ses charcuteries (Rustica, Parijs 1995).
    (Technieken, paté)
  • Pegler, David N., Guida per reconscere i funghi (A. Vallardi, 1991).
    (Gids over paddestoelen)
  • Peysson, Anne-Marie, Mes trucs miracles pour la cuisine (Maxi poche, Lorient 2004).
    (Kooktechniek)
  • Petrini, Carlo, Slow food, over het belang van smaak (Mets & Schilt, Amsterdam 2004).
    (Organisatie Slow Food)
  • Piccinardi, Antonio, Dizionario di gastronomia (Dizionari Rizzoli, Milaan 1993).
    (Italiaans culinair woordenboek)
  • Pininska, Mary, The Polish kitchen (Grub Street, Londen 2000).
    (Poolse keuken en achtergronden)
  • Pollan, Michael, Een pleidooi voor echt eten, manifest van een eter (De Arbeiderspers, Amsterdam en Antwerpen 2008).
    (Getuigenis over echt eten)
  • Pomar, Anna, L’isola dei Sapori, 300 ricette della cucina tradizionale siciliana fra storia e leggenda, curiosità, riti e celebrazioni (Good edizioni, Palermo).
    (Siciliaanse keuken en achtergronden)
  • Prugue, Michel e.a., Local flavour, a tour of French origin-linked products (Hachette/INAO, 2006).
    (Culinair Frankrijk naar regio)
  • Pudlowski, Gilles, Les trésors gourmands de la France (La Renaissance du livre, Tournai 2007).
    (Franse keuken en achtergronden)
  • Quellier, François, La table des Français, une histoire culturelle (XVe-XIXe siècle), (Presses Universitaires de Rennes/Presses Universitaires François Rabelais, Rennes/Tours 2007)
  • Raat, Kees en Johan Freud, Bonbon (Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland 2007).
    (Productinformatie-chocolade, recepten)
  • Rajjab, Faisel en Arun Swamipersaud, De avontuurlijke Surinaamse keuken, specialiteiten uit een hete culinaire geschiedenis (Trichis, Rotterdam 2005).
    (Surinaamse keuken en achtergronden)
  • Rappoport, Leon, How we eat: appetite, culture and the psychology of food (ECW Press, Ontario-Toronto 2003)
  • Reboul, J.B., La cuisinière provençale (Deze uitgave: Tacussel éditeur, Marseille 1996, origineel in 1897).
    (Provençaalse keuken en achtergronden)
  • Reinders, Pim, Een coup speciaal, de wereldgeschiedenis van het consumptie-ijs (L.J. Veen, Amsterdam, Antwerpen, 1999).
    (Geschiedenis-ijs)
  • Remoortere, Julien van, Ippa’s streekgerechten Gids voor België (Lannoo, Tielt 1995).
    (Belgische keuken en achtergronden)
  • Het Rijk der vrouwen, De goede keuken, compleet culinair handboek (Helios/Teleboek, Antwerpen en Amsterdam 1977). Deel 1 t/m 6.
    (Basiskookboek voor de Belgische keuken)
  • Riley, Gillian, The Oxford companion to Italian food (Oxford University Press, Oxford e.a. 2007).
    Beschikbaar op google.books 
  • Rio, Bernard en Jean-Lug Buytaert, Terroirs de Bretagne (Éditions Ouest-France, Rennes 1996).
    (Bretonse keuken en achtergronden)
  • Rizzoni, Gianni, Arrosti e spezzatini di vitello, manzo, maiale (Grappo Editoriale Fabbri, Milaan 1983).
    (Italiaanse productinformatie en recepten-kalfsvlees, rundvlees en varkensvlees)
  • Roberts, Jonathan, Cabbages and kings, the origins of fruit & vegetables (HarperCollins, Londen 2001).
    (Geschiedenis-groente en fruit)
  • Robertson, Carol, Portugese cooking, the authentic and robust cuisine of Portugal (North Atlantic Books, Berkeley 1993). (Portugese keuken en achtergronden)
  • Robertson, Carol, De Turkse keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1998).
    (Turkse keuken en achtergronden)
  • Roden, Claudia, De joodse keuken, achthonderd authentieke recepten uit de Diaspora (BZZTôH, ‘s-Gravenhage, 2002). (Joodse keuken en achtergronden)
  • Roden, Claudia, De keuken van het Midden-Oosten (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1995).
    (Keuken en achtergronden van het Midden-Oosten)
  • Romer, Elizabeth, De boerenkeuken van Toscane, leven met de seizoenen op het Toscaanse platteland(Kosmos Uitgeverij, Utrecht en Antwerpen 1984)
    (Toscaanse keuken en achtergronden)
  • Rood, Betsie, Kos uit de Veldkombuis (Tafelberg-Uitgewers Beperk, Kaapstad 1994).
    (Zuid-Afrikaanse keuken en achtergronden)
  • Roodenburg, Linda, Rotterdams kookboek (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen, 2004).
    (Buitenlandse invloeden in de Rotterdamse keuken)
  • Rotte, Eric, Het Zeeuws kookboek, traditionele Zeeuwse recepten, rijk geïllustreerd (Uitgeverij Verba, Middelburg 2000). (Zeeuwse keuken en achtergronden)
  • Rousseaux, Eric, Le goret, la truie et les petis cochons (Geste Editions,La Crèche 2004)
    (Geschiedenis-varkenshouderij door de eeuwen heen)
  • Roux, Michel, Sauzen, zoet en hartig Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2012).
    (Kooktechniek, recepten)
  • Roux, Michel, Taarten, soezen en pasteien (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2009).
    (Kooktechniek, recepten)
  • Rowley, Anthony, À table! La fête gastronomique (Découvertes Gallimard, 2004).
    (Geschiedenis-Frankrijk, feesten)
  • Rozières, Babette de, De Creoolse keuken, de wereldkeuken uit de Caraïben brengt het beste uit de Aziatische, Afrikaanse, Indiase en Europese culinaire tradities samen (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Creoolse keuken en achtergronden)
  • Rubel, William, Bread, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-brood)
  • Saberi, Helen, Noesje Djaan, De Afghaanse keuken (Pereboom, Bussum 2003). (Afghaanse keuken en achtergronden)
  • Saffron, Inga, Kaviaar, de vreemde geschiedenis en onzekere toekomst van ‘s werelds meest begeerde delicatesse (Tirion, Baarn 2003).
    (Geschiedenis, productinformatie-kaviaar)
  • Sánchez Araña, Vicente, Cocina Canaria (Everest, Madrid e.a. 1993).
    (Canarische keuken en achtergronden)
  • Scappi, Barolomeo, Koken voor kardinalen, het kookboek van de Renaissance (vertaald door Ike Cialona) (Athenaeum, Amsterdam 2015)
    (Geschiedenis, Renaissance)
  • Schambach, Bernhard, Berliner küche, regionale küche mit tradition (Komet, Keulen).
    (Berlijnse keuken en achtergronden)
  • Scheepmaker, Anne, Koken voor Napoleon (BZZTöH, ‘s-Gravanhage 1989).
    (Geschiedenis, culinaire voorkeuren historische figuren, recepten)
  • Schellingerhout, Judith en Hennie Franssen-Seebregts (ed.), De culinaire kruidentuin van het openluchtmuseum, geschiedenis en gebruik van kruiden in de oudnederlandse keuken, met bijzondere recepten (Trion, Nederlands openluchtmuseum, Baarn 1994).
    (Geschiedenis-kruiden, Nederland, recepten)
  • Segnit, Niki, The flavour thesaurus, pairings, recipes and ideas for the creative cook(Bloomsbury, Londen etc 2010).
    (Het maken van combinaties van smaken)
  • Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)
  • Shepherd, Gordon M., Neurogastronomy, how the brain creates flavor and why it matters (Columbia University Press, New York 2012).
    (Fysiologische benadering van proeven)
  • Silvani, Paul, Cuisine Corse d’antan (Albiana, Ajaccio 2005).
    (Geschiedenis-Corsicaanse keuken en achtergronden)
  • Sing, Phia, Traditional recipes of Laos (Deze uitgave: Prospect Books, Devon 2000, origineel 1981).
    (Geschiedenis-Laotiaanse keuken en achtergronden)
  • Siok Lan, Kwee, De Thaise keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2000).
    (Thaise keuken en achtergronden)
  • Sitas, Amaranth, Kopiaste, the cookbook of traditional Cyprus food (K.P. Kyriakou, Limassol 1986).
    (Keuken en achtergronden van Cyprus)
  • Slow food: Recepten van Italiaanse osteria’s, 550 slow food-gerechten uit de regionale keuken (Mets & Schilt, Amsterdam 2005).
    (Italiaanse keuken en recepten)
  • Slow food: Two hundred traditional types Italian cheese, a guide to their discovery and appreciation(Slow food editore, Cuneo, 2000).
    (Productinformatie, Italiaanse kaas)
  • Smith, Andrew F., The Oxford companion to American food and drink (Oxford University Press, Oxford e.a. 2007).
    Beschikbaar op google.books 
  • Smith, Andrew F., Potato, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-aardappel)
  • Spagnoli, Beatrice, Bolognese flavour: family recipes since 1880 (L’artiere edizioni Italia, 2003).
    (Bolognese keuken en achtergronden)
  • Spectrum natuurgids, Fruit uit alle windstreken (Het Spectrum, Houten 1988).
    (Productinformatie, fruit)
  • Spectrum natuurgids, Groenten uit alle windstreken (Het Spectrum, Houten 1988).
    (Productinformatie, groenten)
  • Spectrum natuurgids, Vis, schelp- en schaaldieren (Het Spectrum, Houten 1988).
    (Productinformatie, vis)
  • Spreeuwenberg, Liesbeth, Culinair woordenboek Engels-Nederlands (Atlas, Amsterdam en Antwerpen 2004).
  • Starke, A.A. en M. Samsin-Hewitt, Groot Surinaams kookboek (Onderwijspers, Utrecht 1976).
    (Surinaamse keuken en achtergronden)
  • Steingarten, Jeffrey, De man die alles at, gastronomische wapenfeiten, geschillen en andere aangename zaken (Uitgeverij Contact, Amsterdam en Antwerpen 1999).
    (Culinaire technieken, smaken)
  • Stuit, Marianne en Hubrecht Duijker, Gastronomisch bommelboek (De Bezige Bij, Amsterdam 1980)
    (Kookboek geïnspireerd op boeken Marten Toonder)
  • Tannahill, Reay, Food in history (Penguin Books, Londen etc. 1973).
    (Geschiedenis)
  • Taylor Sen, Colleen, Curry. A Global History (The Edible Series, Londen 2011).
    (Geschiedenis van curry’s)
  • Tebben, Maryann, Sauces. A Global History (The Edible Series, Londen 2014).
    (Geschiedenis van sauzen)
  • Thijssen, Jeroen, Smaak. Waarom we proeven wat we proeven (NieuwAmsterdam, Amsterdam 2016)
    (Smaak)
  • This, Hervé, Casseroles éprouvettes (Belin, Parijs 2002).
    (Fysische processen van het koken, moleculair koken)
  • This, Hervé, Traité élémentaire de cuisine (Belin, Parijs 2002).
    (Kooktechnieken. moleculair koken)
  • Thompson, David, Thai food (Pavilion, Londen 2002).
    (Thaise keuken en achtergronden)
  • Tol, Merijn en Nadia Zerouali, Arabia, onze culinaire reis (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2008).
    (Keuken en achtergronden Midden-Oosten/Middellands Zeegebied)
  • Tol, Merijn en Nadia Zerouali, Bismilla Arabia  (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2010).
    (Keuken en achtergronden Midden-Oosten/Middellands Zeegebied)
  • Tummers, Ria, Peruaans koken, smaakimpressies (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2001).
    (Peruaanse keuken en achtergronden)
  • Varriano, John, Taste and temptations, food and art in Renaissance Italy (University of California Press, Berkeley etc. 2009).
    (Geschiedenis-Italië, Renaissance)
  • Veer, van ‘t, Annie, Oud-Hollands kookboek (Spectrum, Utrecht en Antwerpen 1966)
    (Geschiedenis-Nederland – recepten)
  • Velten, Hannah, Milk, a global history (The edible series, Londen 2010).
    (Geschiedenis, productinformatie-melk)
  • Verhoeven, Carolien (ed.), Alleen de geur blijft hangen, herinneringen aan een eetmoment (Migg Media Producties, Sneek en Culinair historisch kookmuseum De Vleer, Appelscha 2007).
    (Geschiedenis-Nederland, recepten)
  • Vieira, Edite, The taste of Portugal (Robinson, Londen 1989).
    (Portugese keuken en achtergronden)
  • Villiers, S.J.A. de, Kook en geniet (Deze uitgave: Human & Rousseau, Kaapstad en Johannesburg 1996, origineel in 1951). (Geschiedenis-Zuid-Afrikaanse keuken en achtergronden)
  • VinhAnh Nguyen, Ana, Cooking with Ana, Vietnamese cuisine (Ho Chi Minh city general publishing house, 2004). (Vietnamese keuken en achtergronden)
  • Vissering, Jaap, Het Nederlandse Jachtwild kookboek (Spectrum, Utrecht 2005).
    (Productinformatie, recepten-wild)
  • Vivaldo, Denise, The food stylist’s handbook (Gibbs Smith, Layton 2010).
    (Het vak van de foodstylist)
  • Vos, S., Oorspronkelijk Israëlietisch kookboek (Amsterdam 1914).
    (Recepten-Joods)
  • Vroon, Piet e.a., Psychologie van de reuk (Flamingo, Amsterdam 2001).
    (Informatie over ruiken)
  • Wagner Wittula, Renate, Imperial Austrian cuisine, the best recipes from the Austro-Hungarian Royal kitchen (Residenz Verlag, Salzburg 2006).
    (Weense keizerlijke keuken en achtergronden)
  • Wannée, C.J., Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool (H.J.W. Becht, Amsterdam 1916, 4e druk).
    (Koken begin 20e eeuw-Nederlands, recepten)
    Moderne uitgave: Wannée, kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, herzien door Anne Scheepmaker (Becht, Haarlem 2005, 27ste druk).
  • Wareing, Marcus e.a., Handboek snijtechnieken (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2008).
    (Kooktechnieken)
  • Werumeus Buning, J.W.F., 100 avonturen met een pollepel (H.J.W. Becht, Amsterdam 1939).
    (Geschiedenis, koken jaren 50, recepten)
  • Werumeus Buning, J.W.F, Een boekje van den wijn (Haarlem 1936)
    (Wijn, begin 20e eeuw)
  • Wilk, Richard, Home cooking in the global village, Caribbean food from Buccaneers to ecotourists (Berg, Oxford en New York 2006).
    (Geschiedenis-ontstaan en ‘uitvinding’ nationale keukens)
  • Willebrands, Marleen, De eerlijke keuken anno 1785 (Mooi Limburgs Boekenfonds 2008)
    (Geschiedenis-Limburg, recepten)
  • Wirth, Caroline, Le meilleur de la cuisine Maltaise (Miller, Valletta 1991).
    (Maltese keuken en achtergronden)
  • Wittop Koning, Martine, Eenvoudige recepten (Nijgh & van Ditmar, Rotterdam 1944).
    Beschikbaar in pdf
  • Wrangham, Richard, Koken, over de oorsprong van de mens (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2009).
    (Impact van vuur/koken op de geschiedenis van de mens) In het Engels beschikbaar op google.books
  • Wright, Clifford A., A Mediterranean feast, the story of the birth of the celebrated cuisines of the Mediterranean, from the merchants of Venice tot the Barbary Corsairs (William Morrow and Company, New York 1999).
    (Geschiedenis-Middellands Zeegebied)
  • Wright, Jeni en Eric Treuille, Le Cordon Bleu: Handboek kooktechnieken (Atrium, Alphen aan de Rijn 2007). (Kooktechnieken)
  • Wyk, Ben-Erik van, Food plants of the world, an illustrated guide (Timber Press, Portland 2005). (Productinformatie, eetbare planten)
  • Wynants, Pierre, Comme chez Soi, De kookkunst van Pierre Wynants (Standaard Uitgeverij/Unieboek, Houten 1985). (Recepten van chef Pierre Wynants)
  • Young Lee, Paula, Game. A Global History (The Edible Series, Londen 2013)
    (Geschiedenis van wild)
  • De Zilveren Lepel (Deze uitgave: Van Dishoeck, Houten 2007, origineel in 1987).
    (Standaardwerk over de Italiaanse keuken, voor Italianen geschreven)
  • De Zilveren Lepel, Pasta (Van Dishoeck, Houten 2009).
    (Standaardwerk over pasta, voor Italianen geschreven)
  • Zeitoun, Edmond, 250 recettes de cuisine Tunisienne (Jaques Grancher, Parijs 1977).
    (Tunesische keuken en achtergronden)

 

Wijn en andere dranken

  • Anderson, Burton, Vino, The wines and winemakers of Italy (Papermac, Londen 1987).
  • Arrigoni, Viviana (ed.), The Italian wine guide, where to go and what to see, drink and eat (Touring Club of Italy, A&P Editing, Milaan 1999).
    (Italiaanse wijn, toerisme)
  • Belfrage, Nicolas, Barolo to Valpolicella, The wines of Northern Italy (Faber & Faber, Londen en New York 1999).
  • Belfrage, Nicolas, Brunello to Zibibbo, the wines of Tuscany, Central en Southern Italy (Faber & Faber, Londen en New York 2001).
  • Belfrage, Nicolas, Life beyond Lambrusco, understanding Italian fine wine (Sidgwick & Jackson, Londen 1986).
  • Beukers, Mariëlla en Irene de Vette, Wijn van eigen bodem (Forte Uitgevers, Baarn 2015)
    (Wijn in Nederland)
  • Brand, Huib, De wijnen van Toscane (Tutein Nolthenius, Amsterdam 1992).
  • Brown, Gordon, L’art des alcools à travers le monde (Hachette, Parijs 1995).
    (Productinformatie-gedistilleerd, digestieven en likeuren)
  • Cabourdin, Guy, Le sel et son histoire (Publications université Nancy II 1981) (Geschiedenis-zout)
  • Casteren, Cees van, Paradiso, de nieuwe wijnen van Chili (Inmerc, Wormer 2006).
  • Cernilli, Daniele en Marco Sabellico, The new Italy, a complete guide to contemporary Italian wine(Wine Appreciation Guild, South San Francisco 2001).
  • Clarke, Oz, Encyclopedia of wine, an a-z guide to the wines of the world (Little, Brown & Company, Londen 2003).
  • Crum, Gert, Champagne Compleet (Inmerc, Wormer 2008)
  • Crum, Gert, Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Deel I, Côte d’Or (Bekking & Blitz, Amersfoort 2011)
  • Crum, Gert, Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Deel II, Chalonnais en Mâconnais (Bekking & Blitz, Amersfoort 2011)
  • Crum, Gert, Le Domaine de la Romanée-Conti (Lannoo, Tielt 2012)
  • Deglas, Christian, De smaak van Belgisch bier (J.-M. Collet, Braine-l’Alleud, 1996).
  • Dominé, André, Wijn (Könemann, Keulen 2004).
  • Duijker, Hubrecht, Bordeaux, wijnatlas & encyclopedie (Het Spectrum, Utrecht 1997).
  • Duijker, Hubrecht, Welke wijn waarbij, honderden tips voor kostelijke wijn- en spijscombinaties(Inmerc, Wormer 2000).
  • Duijker, Hubrecht, Wijn- en reisatlas van Spanje, een toeristische gids voor de wijnliefhebber (Het Spectrum, Utrecht 1987).
  • Duijker, Hubrecht en Hugh Johnson, Wijn- en reisatlas van Frankrijk, een toeristische gids voor de wijnliefhebber (Het Spectrum, Utrecht 1987).
  • Duijker, Hubrecht, Wijngids voor beginners (Van Holkema & Warendorf, Houten 2011).
  • Dumay, Raymond, Le rat et l’abeille, court traité de gastronomie préhistorique (Phébus, Parijs 1997) (Geschiedenis-prehistorie)
  • Eekhout, Jan H., Wijn, verzen naar Li Tai-Po (W.L.&J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij, Rotterdam 1930).
    (Verzen uit de 8e eeuw over wijn)
  • Epstein, Becky Sue, Champagne, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-champagne)
  • Geleijnse, Annemarie en Rineke van Houten, De laatste paling, sterke verhalen over ons eten (Oostenwind, Amsterdam 2013) (Over voedselmythen)
  • Hamersma, Harold, Wijnreis door mijn lichaam (Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2010).
    (Lichamelijke effecten van wijn)
  • Hughes, John, Scotland’s malt whisky distilleries (Tempus, Stroud 2003).
    (Productinformatie-Schotse whisky)
  • Illy, Francesco en Riccardo, Dal caffè all’ espresso (Illustrati Mondarori, Milaan 1989).
    (Productinformatie-koffie)
  • Jackson, Michael, De grote Belgische bieren, een volledige gids en een hulde aan een unieke cultuur(Media Marketing Communications, Antwerpen 1991).
  • Jefford, Andrew, After-dinner drinks (Van Dishoeck, Houten 2004).
    (Productinformatie-digestieven)
  • Klei, Nicolaas, Tot op de bodem, alles over wijn (Podium, Amsterdam 2007).
  • Kleyn, Onno, Heerlijk Italië, een smaakvolle ontdekkingsreis door de vele wijnstreken van Italië (Het Spectrum, Utrecht 1999)
    (wijnen van Italië)
  • Klosse, Peter, Het proefboek, de essentie van smaak (Tirion, Baarn 2003).
    (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter, Smaakstijlen, de nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten (Tirion, Baarn 2000). (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter, The Essence of Gastronomy, understanding the flavor of foods and beverages (Taylor and Francis Group, Londen 2014) (Over smaak)
  • Klosse, Peter en N. Minksjan-Veenhuizen, Aan de slag met wijn (SVH-leerboeken, 2010).
    (Wijn voor beginners)
  • Laudan, Rachel, Cuisine & Empire, cooking in world history (University of California Press, Berkeley 2013). (Geschiedenis)
  • Meesters, Karel, Wijnlexicon, ruim 2400 begrippen van A tot Z verklaard (Het Spectrum, Utrecht 2004).
  • Metselaar, R., De wijnen uit het Valtellina (Eindhoven 2004). (Italiaanse wijn)
  • Milne, Bill en Roddy Martine, Schotse malt whisky (De Lantaarn, Amsterdam 1998).
  • Minnekeer, Bob en Stefaan van Laere, Whisky (Schuyt&Co/Lannoo, Haarlem en Tielt 1998).
  • Philips, Rod, Een kleine geschiedenis van wijn (Forum, Amsterdam 2001).
  • Robinson, Jancis, Mitchell Beazley, Vines, grapes and wines (Octopus Publishing, Londen 1999).
    (Druivenrassen)
  • Robinson, Jancis, Wijncursus (Het Spectrum, Utrecht 2003).
  • Rosenblatt, Lucas e.a., Koffie, geschiedenis, teelt, veredeling (Fontaine Uitgevers, Abcoude 2003).
  • Ruitenberg, Noële en Magda van der Rijst, Vinos de Jerez, sherry, temperamentvolle wijn uit Jerez(Spaans Promotie Centrum, Den Haag 2007).
  • Shah, Michèle, Mitchell beazley wine guides, wines of Italy (Octopus Publishing, Londen 2006).
  • Shepherd, Gordon M., Neurogastronomy, how the brain creates flavor and why it matters (Columbia University Press, New York 2012).
    (Fysiologische benadering van proeven)
  • Spikerman, Richard, Internationale cocktails & longdrinks, meer dan 700 originele recepten (Zomer & Keuning Boeken, Ede 1992).
  • Verhoef, B., Bierencyclopedie (Rebo Productions, Lisse 1997).
  • Verstraaten, Willem, Atlas van het Nederland gedistilleerd, actualiteit en historie van een nationaal cultuurprodukt (Nederlands Gedistilleerdunie, Utrecht 1995).
  • Wiersma, Anja, Thee voor dummies (Pearson 2013)
    (Geschiedenis, cultuur, gebruik van thee)
  • Wilson, Thomas M. (ed.), Drinking cultures (Berg, Oxford en New York 2005).
    (Drinkcultuur)
  • Zwaan-van Diggelen, Prisca, Keuke-boek van Maria Philippina Schrijver, anno 1752 (2013, online te bestellen:www.keuke-boek.nl) (Recepten van een gegoede Amsterdamse familie aan de Herengracht)
  • Zyl, Philip van (ed.), Platter’s South African Wines 2010, the guide to cellars, vineyards, winemakers, restaurants and accommodation (John Platter Wine Guide, Hermanus 2010).