Cursus receptontwikkeling, receptschrijven

Amersfoort, 28 oktober en 18 november, 19.30-22 uur, en online

Iedereen doet het: recepten schrijven. Maar werken ze? Kunnen de lezers ze probleemloos maken? Zouden opdrachtgevers er tevreden mee zijn?

 

Als je verder wilt in het culinaire vak is het feilloos schrijven van receptuur een vereiste. De keuze van gerechten, van ingrediënten, van technieken, de afwisseling en moeilijkheidsgraad zijn elementen waar je bewust mee om moet gaan. De juiste hoeveelheden en verhoudingen en de volgorde in het bereidingsproces zijn niet minder belangrijk. Het is ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt om een recept zo duidelijk te schrijven dat andere mensen het precies zo kunnen maken als jij het bedacht hebt. Zeker als er ook sprake is van een opdrachtgever met specifieke wensen.

 

Clara ten Houte de Lange is een van de meest gelouterde receptontwikkelaars van Nederland. Ze heeft jarenlange ervaring in het maken van recepten voor verschillende opdrachtgevers (supermarkten, industrie, media) en kookboeken, en wil haar opgebouwde kennis en ervaring graag met je delen. In deze cursus gaan we in twee avonden in op alle aspecten die helpen om van jouw lekkere recept ook een goed recept te maken. En hoe ga je om met lastige opdrachtgevers? In de weken tussen de cursussessies zijn er opdrachten, die je dan via mail, telefoon of skype bespreekt met Clara.

 

Vooraf

De cursus start al voor de eerste bijeenkomst: iedereen wordt gevraagd een recept te plaatsen op de alleen voor jou en je medecursisten toegankelijke webomgeving van de Academie. Je krijgt daartoe een inlog en wachtwoord.

 

28 oktober

De theorie in een notendop: wat zijn de uitgangspunten voor een goed recept; waar doe je inspiratie op en hoe vertaal je de inspiratie in originele, echt eigen recepten; hoe houd je rekening met de ongrijpbare doelgroep en de specifieke wensen van de opdrachtgever. En tot slot zijn er natuurlijk opdrachten voor thuis: het maken van een opzet en het uitwerken van recepten. Om het extra spannend te maken ga je elkaars recepten testen.

 

Tussentijds

Opdrachten plaats je in het nieuwe intranet, een eigen webomgeving van de Academie, waar alleen jij en je medecursisten toegang toe hebben. Je kunt elkaars werk lezen en er commentaar op geven.

Op een afgesproken moment bespreek je de gemaakte opdrachten via de telefoon, skype of mail met Clara ten Houte de Lange.

 

18 november

Samen de gemaakte opzet en recepten bespreken en proeven om zo de knelpunten te ontdekken en oplossingen te vinden. Met hier en daar aanvulling uit de theorie, maar vooral ook met tips & trucs uit de praktijk.

 

Data en plaats

Amersfoort, op loopafstand van het station, parkeren geen probleem

Tijden: 19.30-22 uur

Aantal personen: 6-8

De kosten van deze cursus zijn € 290,- incl. BTW (€ 239,67 ex). Inschrijven kan met het contactformulier.

Meer informatie: clara@assisti.nl of 06-18807611