Culinaire kennis: TeesT

 

Briljant schrijven kan alleen op basis van grondige kennis van culinaire en vineuze zaken. En om die te verwerven bevelen we van harte de opleidingen van TeesT aan. Ze worden georganiseerd door vinoloog Robèrt Verweij. Bij sommige cursussen fungeert een bekende vakman als gastdocent.

 

Wijncursus
De specialiteit van Robèrt. Hier geen stoffige verhalen, maar praktische kennis en kunde over wijn. Welke wijn past bij welk gerecht? Op welke temperatuur? En hoe kun je wijn het best bewaren? Theorie leer je thuis, de lessen zijn voor vragen, verdieping, gezelligheid en vooral veel wijn proeven.
Duur SWEN 1: 3 avonden
Duur SWEN 2: 9 avonden

 

Biercursus
Bier is de meest genuttigde alcoholische drank in Nederland. Toch weten niet veel mensen ècht iets over bier. Daarom verzorgt Robèrt deze biercursus. Doel is om de kennis over bier te vergroten. De cursus leidt op voor het Bierbrevet. Op 2 avonden proeven we in totaal zo’n 20 verschillende bieren uit de hele wereld. Bierbereiding en bierstijlen worden uitvoerig behandeld.
Duur: 2 avonden

 

Theecursus
Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld. Vandaar onze samenwerking met met de wereldberoemde Dilmah School of Tea. Docente is theesommelier Robert Schinkel. Hij behandelt de geschiedenis en productie, maar ook de verschillende soorten thee. Daarnaast veel praktijk: hoe lang laat je thee infuseren en op welke temperatuur? En welke thee in welk glas?
Duur: 1 dag

 

Kaascursus
Docente op deze vierdaagse kaascursus is Betty Koster van l’Amuse, zij behoeft bij kaasliefhebbers geen introductie. Betty is een echte kaaskenster met jarenlange praktijkervaring en uitgebreide theoretische kennis.

Het doel van de cursus is de theoretische en proeftechnische kennis van kaas te vergroten. Per dag proeven we circa 15 à 20 kazen. Daarnaast besteedt vinoloog Robèrt Verweij ruimschoots aandacht aan het combineren van kaas en wijn.
Duur: 4 dagen

 

Broodcursus
Meer een vakopleiding dan een gezellige workshop brood bakken. Vandaar dat we met 2 docenten werken: brooddokter Edwin Klaasen van Desemenzo en bakker Albert Steehouder. De lesstof bestaat uit kennis en kunde. Kennis van grondstoffen en de kunst van het goed brood bakken. Je leert recepten, maar vooral onmisbare basiskennis. Waarom rijst het deeg niet voldoende? Hoe krijg je een dunne of dikke korst? Na de cursus kun je recepten en broden ontwerpen.We bakken o.a. gistbrood, zuurdesembrood en Frans brood.
Duur: 2 dagen

 

Vleescursus
Docent Gertjan Kiers is een geboren slager met veel passie voor het vak. Zijn enorme kennis deelt hij graag. Kennis over bijvoorbeeld vleesrassen, herkomst en technische delen. Wat is het verschil tussen Nederlands en Iers rundvlees? En waar zit de zwezerik bij lam of kalf? Na de cursus kunnen de deelnemers dus ook zelf kwaliteit herkennen, vlees schoonmaken en de (bereidings)kenmerken noemen. Uiteraard bespreken we ook de culinaire inzetbaarheid van het vlees. Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en orgaanvlees komen aan bod.
Duur: 2 dagen

 

Wijn en Spijs
Wijn en spijs combineren kun je niet uit een boekje. Dan blijf je vaak hangen op het niveau van achterhaalde clichés zoals “wat uit dezelfde streek komt past altijd goed bij elkaar” of “lamvlees met Bordeaux”. Echt goed wijn en spijs combineren gaat om nuances. We zoeken dus geen wijn bij biefstuk met rode-wijn-saus, maar we gaan kijken of de saus op basis van roux, room of reductie is. Je leert niet alleen de juiste wijn bij het gerecht te vinden, maar ook om een gerecht tegen de wijn aan te koken. We gaan dieper in op wat smaak eigenlijk is en hoe je smaak kunt beinvloeden.
Duur: 3 dagen

 

Culinaire Inspiratie
Inspiratie heb je maar 20 minuten per dag. Toch wil je als chefkok of foodliefhebber gerechten bedenken wanneer jij dat wilt. Niet kopiëren, maar creëren. Supergerechten zijn geen toevalstreffers, maar resultaat van werken, denken en testen. Het inspiratie-systeem van Robèrt Verweij is in deze cursus verwerkt. Hier heeft hij met behulp van een aantal vakcollega’s 10 jaar aan gewerkt. Na de cursus kun je succesvolle recepten en menu’s maken voor in de horeca en thuis.
Duur: 2 avonden

 

Meer informatie over alle opleidingen: www.TeesT.nl