Cursus wijnschrijven of culinair schrijven

 

De opleiding voor wie serieus aan de slag wil met het schrijven over wijn of eten. Bloggers, journalisten, copywriters, schrijvers van nieuwsbrieven, pr-medewerkers, sommeliers en restaurateurs horen bij de doelgroep. Persoonlijk contact met Onno Kleyn is een wezenlijk onderdeel van de cursus.

De start van de cursus is een college in Utrecht. In de daaropvolgende  negen weken werken we online en met skype of telefoon. Als afsluiting komen we opnieuw bij elkaar in Utrecht. Alle gemaakte werk krijgt uitvoerige aandacht in de vorm van een gesproken commentaar als geluidsopname. Dat maakt het werken op verschillende eigen niveaus mogelijk. Elkaars werk en de commentaren van Onno Kleyn zijn voor de cursisten toegankelijk op de eigen, besloten forumsite.

 

De cursus bestaat uit:

 

Handboek Culinair en Wijnschrijven

Barstensvol met waardevolle tips en handvatten. Aan bod komen onder meer:

  • Ken je lezer (en je redacteur!)
  • Formats: blogs, columns, artikelen, recepten, wijnbeschrijvingen, nieuwsbrieven en meer
  • Vorm: toon, ritme, het gebruik van jargon, schilderen met woorden
  • Inhoud: bronnen, feiten, smaken
  • Schrijfwijzen van wijnnamen en druivenrassen
  • Schrijfwijzen van ingrediënten
  • Receptnotatie

 

Startcollege

In deze bijeenkomst gaat het over de ins and outs van het schrijven over eten en wijn. Hoe grijp je je lezer bij de lurven, hoe houd je zijn aandacht vast, hoe start en eindig je je verhaal?

 

Contactsessies via telefoon of Skype

Na de eerste opdracht bespreek je in een direct gesprek je voortgang en mogelijke struikelblokken. Wat streef je na, wat zijn je doelen, waar wil je naartoe? Ook later in de cursus is er mogelijkheid om per telefoon of skype contact te hebben.

 

Gerichte opdrachten

Verdeeld over 4 data krijgt u 5-8 verschillende, persoonlijk op u toegespitste opdrachten, kort en lang, gericht op stijl of op research. Sommige daarvan liggen in de lijn die u verwacht, andere juist niet! Vorm, inhoud, alles doet mee, net als onderwerpskeuze en het beschrijven van smaak. Met inachtname van uw doelen werken we intensief aan verbreding en verdieping.

 

Eigen forumsite

U plaatst al uw opdrachten op een speciale, afgesloten forumsite. Die is alleen toegankelijk voor u en uw medecursisten.

 

Huiswerkbesprekingen op geluidsbestand

Uw opdrachten worden beoordeeld, waarna we ons commentaar, tips en suggesties inspreken als geluidsbestand. Zo kunnen we iedereen volop aandacht geven, veel meer dan in een klassikale les mogelijk zou zijn. Het commentaar kun je beluisteren op het moment dat het u schikt, en net zo vaak als u wilt. Levert het vragen op? Dan bespreken we dat tijdens de contactmomenten.

De link naar het commentaar staat op de forumsite, zodat je ook dat op het werk van je medecursisten kunt beluisteren.

Luister hier naar een voorbeeld.

 

Afsluitend college

Een interactieve bijeenkomst, waarbij de meest opgetreden problemen centraal staan. We gaan dieper in op het vinden van inspiratie, het inrichten van je werktijd en, desgewenst, het ondernemerschap als schrijver. Ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.

 

Certificaat

Indien de opdrachten zijn gemaakt en de cursus goed verlopen is, ontvangt u als getuigenis na afloop een certificaat.

 

Geen vermenging!

Om misverstanden te voorkomen: de culinaire mensen wordt niet gevraagd om over wijn te schrijven, en omgedraaid. Tenzij u dat wilt, natuurlijk!

 

Data en plaats

De voorjaarscursus is volgeboekt. Die van het najaar start op 7 oktober, het afsluitend college is op 16 december.

Er zijn altijd slechts twee bijeenkomsten, voor de rest werken we online, per telefoon/skype en op het alleen voor cursisten toegankelijke internetforum.

De lokatie wordt zoals vanouds weer Utrecht, vlakbij het Centraal Station.

 

Niveau en kosten

De studiebelasting is 15 à 20 uur, los van het bijwonen van de bijeenkomsten. Een vooropleiding is niet nodig.

De kosten van deze cursus zijn € 625 incl. BTW ( € 516,53 excl).

Wie beroepsmatig schrijft of de opleiding gebruikt voor zijn vak kan de kosten aftrekken van de belasting.

Studenten en leden van de Slow Food Youth Movement krijgen € 100 korting op de prijs inclusief BTW en betalen dus € 525 euro.

 

Had u het Handboek Culinair-Wijnschrijven al eerder aangeschaft, dan wordt de prijs daarvan in mindering gebracht op het cursusbedrag.

 

 

 

Informatie en inschrijven

De eerstvolgende cursus start op maandagmiddag 7 oktober in Utrecht en duurt 10 weken; het slotcollege is op 16 december. Klik hier om u op te geven of vragen te stellen.

 

Door u op te geven voor onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte.

 

______________________________________________________________

 

‘Wie in het culinaire vak wil niet leren van de grote Onno Kleyn? Door deze cursus krijg je een kijkje in de keuken van zijn fantastische culinaire talenknobbel. Van het toejuichen van je kwaliteiten tot messcherpe tekstuele overpeinzingen, Onno leert je de fijne kneepjes van dit smakelijke vak. Relevant voor zowel beginnelingen als ervaren eetschrijvers, want alles wordt aangepast op je eigen niveau. En zeg nou zelf, wie heeft er nou een cv als dat van Kleyn? Aanmelden maar!’

Jasmijn Beerthuis, culinair editor bij Talpa

 

‘De Culinaire Schrijfacademie van Onno Kleyn gevolgd. Aanrader! Door respect, persoonlijke aandacht, inspiratie en veel tips is iedereen verder gekomen.’

Jeroen Bronkhorst, de Wijnstudio

 

‘Een aantal maanden geleden volgde ik de cursus culinair schrijven bij Onno Kleyn en nog denk ik aan zijn goede adviezen als ik mijn restaurantblogs en -nieuwsbrieven doorlees. Een immer opbouwend, gedetailleerd en terecht commentaar ontving ik op het ingeleverde werk, dat zeker ook te gebruiken is na de cursus. Hartelijk dank Onno voor deze waardevolle ervaring, ik kan hier nog tijdenlang de vruchten van te plukken!’

Lisja Hu, eigenaar restaurant Beulings, beulings.nl

 

‘De eerste keer dat ik Onno’s commentaar ging beluisteren was ik wel een beetje zenuwachtig. Ik heb een enigszins andere (schrijf)achtergrond en was benieuwd of ik binnen deze thematiek mijn schrijfei ook kwijt kon. Zat na afloop helemaal te glimmen achter mijn bureau. Het is voor mij nog zoeken naar de juiste vorm en Onno wil dat feiten kloppen maar zijn toon is altijd luchtig en de opmerkingen zijn prettig opbouwend. Ben zekerder geworden over mijn schrijfstijl.’

Willy van de Riet

 

‘Of je al kunt schrijven of niet: bij deze cursus steek je altijd wat op. De persoonlijke begeleiding van Onno zorgt ervoor dat jij precies te horen krijgt wat jij wilt weten en waar jij je voordeel mee kunt doen. Een absolute aanrader!’

Mariëlla Beukers, www.wijnkronieken.nl

 

‘Dag Onno, ik heb net je wav.bestand beluisterd. Heerlijk! Eindelijk eens iemand die mij fatsoenlijk feedback kan geven. Ik heb genoten van je commentaar en je slaat de spijker op zijn kop. Hier kan ik wat mee!’

Marion Pluimes, www.pluimes.nlwww.groenekookacademie.nlwww.devegetarier.nl

 

‘De commentaren als geluidsbestand waren erg leerzaam en tegelijkertijd ook leuk. Dat ze 1 op 1 waren vond ik een enorme pré, want in de groep zou ik me ongemakkelijk voelen, bij zowel positief als negatief commentaar. Het was heel prettig om er op mijn moment naar te kunnen luisteren en het eventueel nog een keer te kunnen terughoren.’

Mirjam Lingen, www.ikkookjamie.blogspot.com, www.snellerdanpizza.blogspot.com; www.mirbeeld.nl

 

Ik heb de cursus als zeer leerzaam ervaren. Vooral de ingesproken reacties van jou over van mijn ingezonden werk heb ik als zeer leerzaam ervaren. Ik heb hierdoor een schrijfvorm ontdekt die bij mij past en zeker mee door ga.

Robert Moossdorff, Chef-kok Landgoed Kasteel Huis de Voorst, www.huisdevoorst.nl

 

‘Een aanrader, ook voor de ervaren schrijver. Onno Kleyn leert je culinaire teksten te schrijven op hoog niveau. Hij haalt het beste uit je op een zeer kritische maar positieve manier, zonder aan je persoonlijke schrijfstijl te tornen.’

Saskia Sol-Vreeburg, www.sakiasol.nl

 

‘De cursus culinair & wijn schrijven is borrelend, kokend, en bruisend. Dan doel ik niet op pannen met water of mooie champagnes, maar juist over de staat van je hersenpan. De opdrachten zijn pittig, maar Onno Kleyn is streng doch rechtvaardig en verzacht met duidelijke en stimulerende adviezen. Kortom de eerste cursus met drie sterren!’

Leonie van Mierlo,  www.icileonie.nl