Eregalerij: werk van cursisten

Wouter van den Berg: Het is rood en zit wéér in je groentepakket

Dolblij zijn we met ons wekelijkse, biologische groentepakket. Het komt van een zorgboerderij waar ik toch al langsfiets en het is ook nog eens niet duur – dat is nog eens makkelijk karmapunten scoren.

Zelfs in de winter is de inhoud veelzijdig, maar het pakket bevat wel met een zekere regelmaat bietjes. Nu vind ik bietjes heerlijk, maar bietjes moet je koken. Láng koken. En dan heb je gekookte bietjes, die je ook kant-en-klaar kunt kopen. De snelkookpan biedt hulp, maar je weet vooraf weer niet hoe lang ze nou precies moeten koken.

Nee, dan kun je ze beter roosteren. Als je ze in partjes snijdt zijn ze om de één of andere reden eigenlijk altijd na 45 minuten in een hete oven gaar. En – in tegenstelling tot wanneer je ze kookt – wordt de smaak geconcentreerd. Ook kun je extra smaakmakers toevoegen. Komijn, iets zuurs, zout, ui, knoflook of wat pittigs doen het allemaal goed.

En wat eet je er dan bij? Nou, vette vis: gebakken makreelfilet bijvoorbeeld, of warmgerookte zalm. Andersom kan ook prima: gerookte makreel of gebakken zalmfilet. Nog wat aardappelpuree, een flinke lik mierikswortelmayonaise en klaar ben je.

Lekker met een droog blond bier, zoals een Duvel.
Geroosterde bietjes
Voor 2 personen:

  • 6 kleine bietjes of 4 grotere bietjes
  • 2 flinke uien
  • olijfolie
  • 1 eetlepel cider- of wijnazijn
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 1 theelepel komijnzaad (gemalen of uit de vijzel)
  • 1 handje gehakte peterselie

 

Schil en snijd kleine bietjes in zes partjes, grote bietjes mogen in acht partjes. Pel de uien, snijd ze in kwarten en haal vervolgens de laagjes ui van elkaar. Hussel de ui met de bietjes, een riante scheut olijfolie en de azijn in een ovenschaal waar alles ruim inpast: de partjes mogen tegen elkaar liggen, maar niet gestapeld worden. Verdeel peper, zout en komijn over de bietjes.

Plaats het geheel in een hete oven (180-200 graden) en roer elke 10 minuten voorzichtig om. Voor een mooiere kleur kan het nodig zijn de circulatiestand even aan te zetten. Kijk vanaf een half uurtje af en toe of de bietjes gaar zijn door er een vork in te prikken, als dit zacht aanvoelt (net als bij een gare aardappel) dan zijn ze klaar. Strooi er vlak voor het opdienen de peterselie overheen.

 

Wouter van den Berg (Cursus Culinair Schrijven Utrecht, maart 2012), www.moutenpeper.nl

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.