Luistercolleges culinaire geschiedenis

 

Culinaire geschiedenis, daar moet je kennis van hebben. Waarom? Om zinnig te kunnen denken, praten en schrijven over het culinaire heden natuurlijk! Onno Kleyn gaf tijdens de Okuralezingen twee colleges met dia’s, die nu als geluidsbestand en als youtubefilm te beluisteren zijn.

 

Youtube, geluid met dia’s

 

Deel 1a, prehistorie – Romeinen. Koken maakt mensen tot mensen. De beheersing van het vuur. Later ontstaat de wil tot het maken van onderscheid tussen mensen, ook uitgedrukt in wat ze eten. Via de Neolitische Revolutie gaan we naar Babylon, kleitabletten met het oudste kookboek, bier bij de Egyptenaren en wijn bij de Grieken, om te eindigen bij de smaken van de Romeinse keuken. Klik hier voor de lezing met beeld.

 

Deel 1b, Middeleeuwen – 18e eeuw. Wat aten de Middeleeuwers? Waren specerijen er om de smaak van rot vlees te maskeren (nee). Na de Renaissance ontwikkelt Frankrijk zich als culinair gidsland. Aan het magnifieke Franse hof volgen de uitvindingen elkaar op: roux, mayonaise, doperwtjes… Klik hier voor de lezing met beeld.

 

Deel 2a, Frankrijk 1750-1850, het opkomen van de restaurants en het begin van de haute cuisine. Carême, Brillat-Savarin. Klik hier voor de lezing met beeld.

 

Deel 2b, Europa 19e eeuw. Van service à la française naar service à la russe, technologische en infrastructurele veranderingen. Klik hier voor de lezing met beeld.

 

Deel 2c, Frankrijk 1900-nu en Nederland 19e eeuw-nu. Escoffier. Opkomst voedselindustrie. Huishoudscholen. Nouvelle Cuisine. Klik hier voor de lezing met beeld.

 

Deel 2d, Italië. Bracht Marco Polo de pasta? Artusi, primo en secondo, eten met de vork. Klik hier voor de lezing met beeld.

 

Deel 2e, India en China. Heilige koeien, curry’s, eten met stokjes, vreemde ingrediënten. Klik hier voor de lezing met beeld.

 

Deel 2f, kruisbestuiving en de ‘uitvinding’ van nationale en regionale keukens. Klik hier voor de lezing met beeld.

 

 

Mp3, alleen geluid

Wie zonder beeld wil luisteren, lekker op de koptelefoon of in de auto, vindt hier de mp3-bestanden:

 

1a, prehistorie – Romeinen. Klik hier voor mp3.

 

1b, Middeleeuwen – 18e eeuw. Klik hier voor mp3.

 

2a-c, 1750-heden. Klik hier voor mp3.

 

2d-g, Italië, India, China, de ‘uitvinding’ van keukens en de interactie tussen keukens en de media. Klik hier voor mp3.