Nieuwsbrief 3, september 2012

 

Academie Culinair en Wijnschrijven
Schrijven over wijn – Schrijven over eten
Beste {name},

De zomer, of wat ervoor doorging, ligt weer achter ons. Tijd om weer na te denken over de edele vaardigheid van het schrijven over drinken en eten. Want jazeker, over een week of vijf gaat de Cursus Culinair/Wijnschrijven van start! Ondertussen zijn wij, onder het motto ‘stel vooral tot na de vakantie uit waar je geen zin in hebt’, druk bezig met de prozaïsche bezigheid van het vinden van de ideale lokatie voor de colleges op 8 oktober en 19 november, en de gastcolleges van Mac van Dinther, Harold Hamersma, Karin Luiten en Clara ten Houte de Lange. Beter nog, ik denk dat we hem hebben, dichtbij Utrecht CS. En ik breek mijn hoofd over de vraag of ik nu toch zoiets als een Powerpointpresentatie moet maken. Ik heb er namelijk een pest aan. Ik beloof nog niks.


Literatuurlijst: Kleyns boeken op een rij

Nieuwsgierigheid is een fraaie deugd en een mooie eigenschap voor wie schrijft over wijn of eten. Geef er aan toe en je bouwt kennis op. Natuurlijk, berichten over je ervaringen, je smaakgevoelens is prachtig. Maar lezers komen pas echt bij je terug als je ze werkelijk iets te bieden hebt, en dat is informatie. Die kan heel praktisch zijn, zoals een recept of een proefnotitie, maar ook iets over de achtergronden, de geschiedenis van het eten of drinken, over gezondheid, duurzaamheid, technieken, oenologie. Een goede schrijver zorgt dat hij verduveld veel weet. De grote kunst is dan vervolgens die kennis perfect gedoseerd en op aangenaam gekruide wijze in je schrijfsels te verwerken, zonder dat het te veel wordt.

Ik heb een flinke boekenkast. En niet alleen dat, maar er staan nog boeken in ook. Om een indruk te geven van wat ik in de 24 jaar van mijn schrijversschap verzameld heb, is daar een online overzicht van gemaakt. Ter inspiratie! Sommige titels linken door naar onlineversies die je kosteloos kunt lezen.

Behalve het algemene overzicht, dat gemaakt is zoals dat soort overzichten gemaakt moeten worden en dat daardoor volkomen onoverzichtelijk is, zijn er allemaal deellijsten, over culinaire historie,landen en culturen, wijn en andere dranken, ingrediënten en productengezondheid, duurzaamheid en meningenkooktechnieken, smaak, proeven en combineren en culinaire woordenboeken.


Schrijftip: doe een stapje achteruit!

Bedenk iedere keer voor je begint te schrijven, en helemaal als het de eerste keer voor een nieuw medium is, wie jouw stuk straks gaat lezen. Doe, terwijl je bezig bent, in gedachten telkens een stapje terug en kijk wat er staat, precies zoals een kunstschilder achteruit stapt om weer zicht te krijgen op het geheel. Begrijpen ze dit?, vraag je je af. Komt dit over? Soms komt er een techniek voorbij of een term die niet aan iedereen bekend is, bain-marie of malolactische gisting bijvoorbeeld. Het aardigst is dan om hem niet te vermijden, maar quasi-terloops  uit de leggen. Zo leren je lezers weer wat.

Een voorbeeld: ik moest een menukaartomschrijvinkje maken van een gerecht van tarbot met wat de kok omschreef als ‘noten boter’. Wat te doen? Ik maakte er dit van:

Geen noot in de boter te bekennen. Nootkleurig, dat is hij wel, met een onmiskenbare karamelgeur. Verrijkt met kappertjes is het een begeleider van vis in de klassieke Franse keuken. Wij severen hem bij een zeker zo klassieke vis, misschien wel de edelste van allemaal: tarbot.

 

Werk in uitvoering

Er staat een betoverend stuk over oranjebloesemwater op de erepagina op de site, van een begaafde leerlinge die een individuele cursus deed, Emmelien Smit. Lezen!


Handboeken op chic

Daar zijn ze, het Handboek Culinair/wijnschrijven en het Handboek Freelancen vormgegeven en in kleur! Dank aan Foodimpressions. De inhoud is overigens nog dezelfde, dus, ex-cursisten, despereert niet.

 

 


Nieuwe boeken

 

Het najaar is de tijd dat de meeste culinaire en wijnboeken verschijnen. En ja hoor, ook Kleyn draagt zijn steentje bij. Allereerst is daar alweer de elfde Culinaire Kalender, gemaakt samen met Karin Luiten van Koken met Karin. 365 dagen, elk scheurvelletje aan beide zijden bedrukt, ofwel 730 keer tips, recepten, weetjes, citaten en meer eet- en kookplezier. Ren ervoor naar de boekwinkel, want de ervaring leert dat het ding in november al op is, en uitgever Unieboek zoiets als bijdrukken beneden zijn stand vindt.

 

Gloednieuw is mijn scheurkalender Alle Dagen Wijn, verschenen bij Interstat. Elke dag een velletje, een aardigheidje, een grijns wellicht, en natuurlijk massa’s tips en informatie over wijnen. Precies in deze dagen gaat hij naar de winkels.

 

Medio oktober komt dan bij uitgeverij Nieuw Amsterdam 100 x Onno Kleyn, Een Bundel Vol Kookgeluk uit. Het is een selectie van de smakelijkste Volkskeukens uit de Volkskrant van de afgelopen jaren, een zoete regen van smaken en smaakjes, geuren, aroma’s en texturen, semantisch bijeengeveegd in mijn kop en middels ragfijne zenuwverbindingen en dito motoriek – wat is het lichaam toch een wonder – via een toetsenbord in voor anderen begrijpbare tekens omgezet.

 

 


Nieuwe opzet cursussen

Op 8 oktober vindt het startcollege plaats van de vernieuwde Cursus Culinair en Wijnschrijven, in Utrecht. Een college, dat wordt gevolgd door persoonlijke begeleiding. Dat is een nieuwe opzet, ingegeven door de soms grote verschillen tussen de leerlingen. Klasjes zijn aangenaam, maar alleen als er mensen in zitten met ongeveer gelijke vermogens en verlangens.


Zegt het voort!

Ken je iemand die misschien ook geïnteresseerd is in het schrijven over eten en drinken? Stuur deze brief dan door. En heb je hem op deze manier van iemand anders gekregen: hier kun je je aanmelden om hem voortaan zelf in je postvak te krijgen.

Wil je voortaan de nieuwsbrief automatisch toegestuurd krijgen? Klik dan hier.