Nieuwsbrief 4, oktober 2012

 

Beste cursisten, ex-cursisten en geïnteresseerden,De najaarscursus loopt, afgelopen maandag was het eerste college in Utrecht. Nu zitten de vijftien cursisten te zwoegen op hun werkstukken – althans, dat hoop ik (wat zeg ik? Een heeft het al af, zie meer naar onderen in deze brief). Anders dan bij eerdere cursussen krijgen ze na hun eerste werk allemaal op henzelf toegespitste opdrachten; de begeleiding gaat online, met mail en via Skype. Op 19 november komen we bij elkaar voor de slotles.

Wij zijn nijver bezig met het organiseren van de gastcolleges op zondagmiddagen. Jullie weten dat Mac van Dinther, Karin Luiten, Harold Hamersma en Clara ten Houte de Lange hebben toegezegd. Het Okura Hotel in Amsterdam benaderde ons daarop om te vragen of we samen konden werken; zij zien ons als verklaarde lekkerbekken graag komen, al is het maar om de drempel te slechten. Naar het er nu uitziet is 20 januari de eerste bijeenkomst, met Mac van Dinther. We starten dan om 16 uur en wie wil, blijft na afloop eten in het Serre Restaurant, dat met een Bib Gourmand is bekroon door Michelin: goed eten voor een redelijke prijs. Maar de echte aankondiging en uitnodiging komen nog. Ondertussen hebben we natuurlijk wel veel tamtam en publiciteit nodig, dus raad deze nieuwsbrief vooral aan aan geïnteresseerde vrienden en collega’s. Doorsturen is een makkelijke optie.

 


Extra colleges culinaire geschiedenis
Bij de presentatie van mijn laatste boek vroeg een ex-leerling of ik niet les zou willen geven over culinaire historie. En ik heb daar wel oren naar. De geschiedenis van het eten in het algemeen, de ontwikkeling van keukens in landen als Italië en Frankrijk, het opkomen van restaurants, de effecten van de ‘Columbiaanse uitwisseling’ (de ontdekking van Amerika) en ga zo maar door, ik klots van weetjes die ik doordeweekse basis niet spui in mijn artikelen, maar die ik wel heel waardevol vind. Zeker ook voor jullie. Ik overweeg dan ook daar vorm aan te geven en twee of drie avonden daarover les te geven. De kosten zouden dan beduidend lager liggen dan voor de schrijfcursus, aangezien ik geen huiswerk hoef na te kijken en te bespreken. En hoe meer zielen, hoe goedkoper! Maar ik wil eerst eens weten of er interesse is. Daarom:

Stuur een mailtje naar postmaster@onnokleyn.nl als je (ik denk begin volgend jaar) naar deze lessen wilt komen. Ik weet nog niet waar het gaat plaatsvinden, Utrecht (In de Driehoek) of het Okura in Amsterdam. Zet er maar bij als een van de locaties voor jou een reden is om niet te gaan.

 


Schrijftip: zoek eigenheidGoed, lekker, soepel schrijven is belangrijk. Maar hoewel er veel en veel te veel mensen rondwandelen die dat niet kunnen en je dus zou moeten stralen door je tekstuele kwaliteit is het niet voldoende. Teksten, artikelen en blogs over wijn en eten worden pas echt opmerkelijk als er eigenheid in zit. Dat kan op twee manieren, en liefst op allebei tegelijk:

Jouw eigenheid: jouw stijl van schrijven, jouw kijk op de dingen, jouw smaak, jouw mening. Netjes schrijven, braaf zijn, kolen en geiten sparen en genuanceerd alles voors en tegens belichten is niet de weg. Natuurlijk moet je geen onzin verkopen, maar het zou toch aardig wezen als je aan je teksten kan zien wie ze gemaakt heeft zonder dat je naam erbij staat.

De eigenheid van/in het onderwerp: probeer overal het bijzondere, het afwijkende in te ontdekken. Wat doet deze wijnbouwer anders dan anderen, wat zorgt ervoor dat verse vijgen zo’n olala-effect hebben, wat tilt de ene sojasaus boven de andere uit? Neem geen genoegen met het netjes opsommen van de feiten maar zoek, spit, graaf of je er iets over kunt vinden wat je er nooit eerder over hebt gehoord. Verras jezelf, en vervolgens je lezer.

 

 

Werk in uitvoering

Annelies Burger, een leerling van de lopende najaarscursus was extra snel vanwege haar vakantie en stuurde een warmbloedig verhaal in, afgerond door natuurkundige feiten en een heuse moraal! Verrassend en meteen goed voor een plek op de site van de Academie.

 


Handboeken in kleurJullie hebben ze natuurlijk allemaal al. Hoewel… als ik het verzonden aantal vergelijk met de abonnees op de nieuwsbrief, kan ik niet anders dan concluderen dat er nog hiaten zijn. Forse. Dus neem vooral een kijkje op de site bij het Handboek Culinair/wijnschrijven en het Handboek Freelancen.

 

 


Kennis: wees een boekenwurmFrapper toujours: ik kom gewoon weer aanzetten met de boodschap dat boekenkennis Heel Belangrijk is. Natuurlijk, daar hoort vandaag de dag ook het internet bij, daarop goed kunnen zoeken is essentieel. Maar boeken blijven onmisbaar. Voor degenen die het tot dusver hebben nagelaten: neem eens een kijkje op de ruggetjes van de boeken in mijn boekenkast. Het geeft een indruk van wat ik gebruik en wie weet zie je er titels tussen die je nieuwsgierig maken. Veel van dit soort boeken is tweedehands te koop, Engelstalig vaak ook als e-book, betaald of gratis.

Hier is het overzicht. Sommige titels linken door naar onlineversies die je kosteloos kunt lezen.

Behalve het algemene overzicht, dat gemaakt is zoals dat soort overzichten gemaakt moeten worden en dat daardoor volkomen onoverzichtelijk is, zijn er allemaal deellijsten, over culinaire historie,landen en culturen, wijn en andere dranken, ingrediënten en productengezondheid, duurzaamheid en meningenkooktechnieken, smaak, proeven en combineren en culinaire woordenboeken.

 

Nog meer kennis

De afgelopen twee jaar heb ik elke maand voor het tweede katern van de Volkskrant, tegenwoordig V geheten, forse artikelen over basisingrediënten gescheven, zoals varkensvlees, uiachtigen, zomervis, aardappelen, koffie en wijn. Een aantal daarvan vind je door op deze link te klikken.

 

En weer een gloednieuw boek!

Afgelopen week is het verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam: 100 x Onno Kleyn, Een Bundel Vol Kookgeluk, een strenge selectie van vijf jaar Volkskeukens uit de Volkskrant, soepeltjes meanderend door de maanden van het jaar. Als het goed is liggen de winkels er helemaal vol mee, maar aanschaffen doe je veel beter bij onszelf! Dan zet ik er nog wat aardigs in ook.

 

 

 

 

 

 

 


Zegt het voort!Ken je iemand die misschien ook geïnteresseerd is in het schrijven over eten en drinken? Stuur deze brief dan door. En heb je hem op deze manier van iemand anders gekregen: hier kun je je aanmelden om hem voortaan zelf in je postvak te krijgen.

Wil je je gegevens aanpassen of je uitschrijven voor de nieuwsbrief?
Manage Subscriptions | Unsubscribe