Nieuwsbrief 7 – februari 2013

Academie Culinair en Wijnschrijven

Februari 2013

Het blijft maar koud, maar door het vurig kloppen van onze culinaire en vineuze hartjes deert ons dat niet. Hier weer een berichtje van de Academie Culinair en Wijnschrijven. Ditmaal met aandacht voor een moeilijk onderwerp: het onderwerp. Waar zullen we over schrijven?

 

Nu nog voordeel!

8 april start de nieuwe cursus culinair en wijnschrijven. Tot 3 maart geldt nog de prijs van 367 euro ex. BTW – daarna gaat de prijs omhoog naar 387 euro. Schrijf je dus snel in, en laat het anderen weten! Alle info staat hier.

 

Inspiratie

Iedereen die blogt of een vaste rubriek heeft, kent het probleem: soms heb je geen inspiratie. Mijn vader, die ook in het stukjesschrijfvak zat, vertelde hoe hij dat aanpakte: “Dan stamp ik een paar keer hard op de grond.”

Fijn. Aarzel niet om het te proberen, als uiterste redmiddel misschien. Maar voorts heb ik wat tips voor het vinden van stof tot schrijven:

  • Pak een kookboek/wijnboek dat je lang niet in handen hebt gehad en blader erdoor. Misschien het eerste dat je ooit gebruikte?

  • Kijk in een boekwinkel wat de nieuwe culinaire titels zijn. Is er een trend?

  • Maak notities als je uit eten gaat. Nee, je onthoudt niet alles zomaar, zeker niet als je wijn drinkt.

  • Ga op bezoek bij een voedselproducent, een boer, een bedrijfje. Spreek marktkooplui aan, of een verkoper in je favoriete eetwinkel.

  • Plunder de culinaire en wijnrubrieken van de dagbladen. Ben je het ergens niet mee eens? Of zijn er op een andere manier haakjes te vinden?

  • Ga bij jezelf na: waaraan heb je een grote hekel? En waarom? Graaf, bekijk, verwonder.

  • Loop door de supermarkt en zoek iets wat je nooit gebruikt. Dat kan een zakje of pakje zijn, maar ook een puur, vers ingrediënt. Vergeet de diepvriesafdeling niet.

 

Okuralezingen groot succes

Volle bak, telkens weer, bij de lezingen in Okura op zondagmiddag. Bij Mac van Dinthers onthullingen over het recenseren van restaurants waren er meteen al zo’n 70 mensen. De twee keren daarna, waarbij ik over culinaire geschiedenis vertelde, hadden we het privilege om op de 23ste verdieping aan de gang te mogen, in het voor de gelegenheid omgebouwde restaurant Le Ciel Bleu. Maar ja, dat zal 3 maart niet lukken, als Karin Luiten komt praten over foodbloggen. Daarvoor hebben we namelijk nu al meer mensen dan er in Le Ciel Bleu passen!
10 maart is het de beurt aan Harold Hamersma, die voordien nog instructies zal laten uitgaan voor wie mee wil doen; zijn lezing wordt interactief. Op 14 april sluit Clara ten Houte de Lange de serie af met haar college over receptontwikkeling.

Natuurlijk wil je erbij zijn. Dat kan! Hier klikken brengt je naar de juiste plek.

Nieuwe lezingen: er is nog niets definitief, maar het is zeker de bedoeling om de serie lezingen voort te zetten. Dat zal dan wel pas over een krap jaar zijn, in het donkere seizoen.

 

Opnamen

Ik ben druk bezig de geluidsopnamen van mijn lezingen over culinaire historie beschikbaar te maken via de academiesite. Maar jongens, wat een klus is dat. Het geluid moest bewerkt, en vervolgens is het toevoegen van de dia’s veel ingewikkelder dan ik had gehoopt.

Maak van je kind een lekkerbek!

Sjongejonge, mijn artikel in de Volkskrant over het culinair opvoeden van kinderen deed veel stof opwaaien. Aaf Brandt Corstius had er moeite mee, maar ja, wie niet heel vroeg begint met de juiste aanpak, heeft daarna jaren van ellende. Nog niet gelezen? Klik hier!

Zeg het voort

Ken je iemand die misschien ook geïnteresseerd is in het schrijven over eten en drinken? Stuur deze brief dan door. En heb je hem op deze manier van iemand anders gekregen: hier kun je je aanmelden om hem voortaan zelf in je postvak te krijgen.

Wil je je gegevens aanpassen of je uitschrijven voor de nieuwsbrief?
Manage Subscriptions | Unsubscribe