Nieuwsbrief nr. 6 – januari 2013

 

Om te beginnen een heerlijk nieuw jaar gewenst, met gezondheid, plezier en veel nieuwsgierigheid, culinair, vineus of anderszins. Hier zijn weer wat verse berichten van het front!

 

Culinaire lezingen in Okura

Zes zondagmiddagen, zes keer om 16 uur: dat zijn de momenten dat vier schrijfcollega’s en ikzelf verhalen over speciale onderwerpen. De inschrijvingen lopen mooi sinds de aankondigingen op Twitter en in verschillende media. En natuurlijk willen jullie er ook bij zijn! Het programma is als volgt:

20 januari – Mac van Dinther (Volkskrant) – restaurants recenseren Hoe komt een restaurant in aanmerking, waarop baseer je je oordeel, hoe vertaal je alles in tekst.

3 februari – Onno Kleyn – culinaire geschiedenis 1 Van prehistorie tot het ontstaan van de restaurants en de haute cuisine in Frankrijk, begin 19e eeuw.

10 februari – Onno Kleyn – culinaire geschiedenis 2 Ontwikkeling van de (Franse) gastronomie vanaf begin 19e eeuw tot heden; Italiaanse en Chinese keukens.

3 maart – Karin Luiten (Koken met Karin, Trouw) – culinair bloggen Wat maakt een blog waardevol, hoe trek je lezers, hoe bewaak je de continuïteit en meer.

10 maart – Harold Hamersma (NRC-Handelsblad, Het Parool) – schrijven over wijn Hoe vind je aansluiting bij het lezerspubliek, hoe selecteer je wijnen, hoe omschrijf je geur en smaak.

14 april – Clara ten Houte de Lange – recepten ontwikkelen Hoe ontwikkel je recepten, hoe focus je op de doelgroep, hoe houd je trends bij, hoe gaat het recepttesten in zijn werk en hoe kook je voor fotografie.

Alle info vind je door hier te klikken.

 

Geslaagd!

Nee, er is geen examen aan het eind van de cursus culinair-wijnschrijven. Maar als het er was geweest waren alle deelnemers van het afgelopen najaar geslaagd. Ieder op zijn of haar eigen niveau, maar de aspiraties waren ook verschillend. Er waren weer enkele opmerkelijke talenten bij, en ik was blij met de zeer positieve reacties van de deelnemers na afloop.

Ik heb weer enkele werkstukken van cursisten in de eregalerij op de website gezet: Christine Klosse schreef smakelijk over babyvoedsel en Elze Boshart maakt een indrukwekkend vertoog over stadslandbouw.

 

 

Schrijftip: grondig en voorzichtig gaan hand in hand

Research, opzoekwerk, het is esssentieel als je over eten of drinken schrijft (net als over alle andere onderwerpen, trouwens). Zodra je iets publiceert, op internet of op papier, heb je een verantwoordelijkheid: het moet kloppen. Het bleek bij de afgelopen cursus een heikel punt. Maar waar haal je je informatie vandaan en hoe weet je of hij betrouwbaar is?

Sommige bronnen zijn beter dan andere. Standaardwerken als de Oxford Companion to Food kun je goed vertrouwen. Maar zelfs de beste bronnen kunnen verouderd zijn. Bij alle aspecten van eten en drinken volgen de ontwikkelingen en ontdekkingen elkaar rap op; historie, gezondheid, herkomst van druiven en ingrediënten, de inzichten veranderen. Kortom, aanbeveling 1: lees, lees, lees. Wikipedia is vaak uitstekend, en heeft een fantastisch makkelijke mogelijkheid: het aanklikken van andere talen. Een enkele keer blijkt alles dom vertaald, dikwijls ook is er meer of andere informatie beschikbaar. Het bevragen van mensen is uiteraard ook een bron, maar pas ook hier erg op. Vooral koks – excuus! – kunnen soms heilig geloven in zaken die beslist niet (meer blijken te) kloppen.

Kom ik meteen aan aanbeveling 2: weet je iets niet zeker, schrijf het dan niet op. Pas je stuk aan, ga een andere kant op.

Als voorbeeld twee stukken waar ik zelf heel wat werk in gestoken heb, over granen en over het verschil tussen verrotting en vergisting. En natuurlijk is er de lijst van mijn opzoekboeken in mijn eigen bibliotheek.

 


Data voorjaarscursus: start op 8 april

Als herinnering: de voorjaarscursus start op maandagavond 8 april, de afsluitende les is op 27 mei, beide keren in Utrecht. In de weken daartussen werken we online en met skype en telefoon aan een serie op de persoon aangepaste opdrachten. Mijn commentaar spreek ik in als geluidsbestand. Zo is er geen tijdsdruk – in een klassikale les moet iedereen voor de avond om is aan bod komen – en ook heeft niemand last van anderen. Last, ja. Dat klinkt misschien vreemd, maar culinaire mensen willen misschien niet het commentaar op wijnstukken aanhoren, door de wol geverfde copywriters niet dat op artikelen van minder geoefende schrijvers.

 

Wil je je inschrijven voor deze nieuwbrief?

Hier kun je je aanmelden om hem voortaan zelf in je postvak te krijgen.